Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Houten prieel in 't Harde

Tuin Park Landgoed

Eperweg 149
8084HE 't Harde (gemeente Elburg)
Gelderland

Bouwjaar: 1910-1925


Beschrijving van Houten prieel

Omschrijving Houten PRIEEL, aan de noordzijde van het bovenkamp, vrijstaand gelegen op de heuvelrug die uitziet op het benedenkamp. Het kleine achthoekige gebouwtje, met afwisselend een brede en korte gevel, rust op een betonnen plint temidden van een bloemperk en is omringd door een modern klinkerpad. Op de kruin van het rieten tentdak met overstek is het riet samengebonden als een soort piron. De wanden bestaan voor de onderste helft uit gerabatte houten delen, het bovenste deel is voorzien van verticale (messing en groef) plankdelen. Het prieel is toegankelijk via (moderne) dubbele meerruits paneeldeuren aan de zijde van het benedenkamp en geplaatst in een der vier brede gevels. In drie van de brede zijden komen stolpramen met 2x(4x4) ruits onderverdeling voor, die boven een liggend ongedeeld ruitje zijn geplaatst dat de breedte bezit van het kozijn. Twee van de korte zijden zijn bezet met hetzelfde type raam als enkelvoudige variant uitgevoerd; de overige twee zijden zijn blind uitgevoerd. De ruitjes bestaan, op die in de dubbele deuren na, uit divers gekleurd kathedraalglas. In het INTERIEUR bevindt zich een moderne tegelvloer en houten dakbeschot van horizontale planken die vanuit de acht gevelvlakken naar boven toe in een punt samenkomen. Waardering Houten achtzijdig PRIEEL. - Van architectuurhistorisch belang als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een eenvoudig, als verschijningsvorm voor een kazerneterrein evenwel opmerkelijk, houten prieel ten behoeve van de ontspanning. - Van stedenbouwkundig belang als onderdeel van een landschappelijk, voor militaire doeleinden ingericht gebied en speelt daarin, gezien de vrije ligging op de hoogtelijn van de stuwwal een beeldbepalende rol. Het gebouw heeft in relatie tot andere bijgebouwen voor officiers een duidelijke ensemblewaarde in dit deel van het terrein waar zich meerdere rijksmonumenten bevinden. - Van cultuurhistorisch belang vanwege zijn functie. Het prieel vormt een onderdeel van de geschiedenis van een legerplaats, ingericht volgens moderne ideeën in het midden van de 19de eeuw en uitgebreid begin 20ste eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522060
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Houten prieel in 't Harde

Herdenkingsmonument

Eperweg 149
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving Natuurstenen GEDENKTEKEN in de vorm van een obelisk, geplaatst op de hoogtelijn van de stuwwal die uitziet over het benedenkam..

Officierspaviljoen

Eperweg 149
't Harde (Gemeente Elburg)
OFFICIERSPAVILJOEN voor de huisvesting van de officieren, gebouwd in drie fasen. De linker vleugel is het oudste deel en is gebouwd in 1878...

Kantinegebouw

Eperweg 149
't Harde (Gemeente Elburg)
KANTINEGEBOUW voor de officieren, gebouwd gedurende 1883-1885. Na de eerste bouwfase was het rechterpaviljoen lager dan het linker. In 1900..

Kazernegebouw

Eperweg 149
't Harde (Gemeente Elburg)
KAZERNEGEBOUW ten behoeve van de onderofficieren en minderen, gebouwd in 1878. Oorspronkelijk ingericht voor de huisvesting van 160 militair..

Wachtgebouwtje

Eperweg 149
't Harde (Gemeente Elburg)
WACHTGEBOUWTJE, waarin wachtlokalen en strafkamers waren gesitueerd, maakt nu onderdeel uit van het artilleriemuseum. Gebouwd in 1881 naast ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Houten prieel in 't Harde