Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dijkmagazijn in Waardenburg

Gebouw

Waalbandijk 12
4181AN Waardenburg (gemeente Neerijnen)
Gelderland

Bouwjaar: 1880-1890


Beschrijving van Dijkmagazijn

Inleiding DIJKMAGAZIJN gebouwd als noodmagazijn kort na 1871 in opdracht van het polderdistrict door JAN HENDRIK VAN BERGHEM HZ. Het dijkmagazijn werd gebouwd met hergebruik van materialen afkomstig uit het hiervoor gesloopte, oude magazijn uit 1841. Het magazijn bevindt zich aan de buitendijkse zijde van de Waalbandijk in Waardenburg. Het dijkmagazijn was een opslagplaats van onder meer noodmaterialen als rijshout, palen en stenen waar gebruik van werd gemaakt in noodsituaties. In 1994 is het magazijn in opdracht van het polderdistrict Tieler- en Culemborgerwaarden gerestaureerd. In 1997 is het interieur geschikt gemaakt als expositie- en ontvangstruimte. Omschrijving DIJKMAGAZIJN met rechthoekige plattegrond bestaande uit twee bouwlagen, afgesloten door een zadeldak met knelplanken, gedekt met gesmoorde oud Hollandse pannen. De lengterichting van de nok is oost-west. De gevels zijn opgetrokken in roodbruine baksteen in kruisverband met regelmatig verdeelde muurankers. Centraal in de VOORGEVEL (noordgevel) bevindt zich een dubbele segmentboogvormige kraalschroten deur. In de gevel bevinden zich ter hoogte van de verdiepingsvloer zes regelmatig verdeelde muurankers. De LINKERZIJGEVEL eindigt in een tuitgevel afgesloten door een bakstenen, uitkragende rollaag. Centraal in de gevel bevindt zich een rechthoekige muuropening gevuld met een houten schoepenraam aan de onderzijde afgesloten door een rollaag, aan de bovenzijde afgesloten door een anderhalf steens strek. In dezelfde verticale as in de geveltop bevindt zich een insteekluik met afgeschuinde hoeken aan de bovenzijde afgesloten door een strekse rollaag. Het houten geklampte luik wordt aan de onderzijde afgesloten door een rollaag. Onder de dakrand van de tuitgevel bevinden zich drie gietijzeren rozetten. De ACHTERGEVEL is een blinde gevel. De RECHTERZIJGEVEL is identiek aan de linkerzijgevel. Tegen de gevel bevindt zich een peilstok. Waardering DIJKMAGAZIJN gebouwd als noodmagazijn kort na 1871 in opdracht van het polderdistrict door JAN HENDRIK VAN BERGHEM HZ. - Van architectuurhistorische waarde als oorspronkelijk voorbeeld van een dijkmagazijn met een dubbele deur aan de dijkzijde. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de buitendijkse ligging van het dijkmagazijn aan de Waalbandijk gelegen langs de Waal. - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een type dijkmagazijn representatief voor de ontwikkeling van dijkmagazijnen in de tweede helft van de negentiende eeuw in Nederland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522055
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dijkmagazijn in Waardenburg

De Marsch

Waalbandijk 23
Neerijnen
Nabij het kasteel, een zeskante, met riet gedekte korenmolen op gemetselde voet, 1780. Gerestaureerd in 1956.

Muldershuis

Gasthuisstraat 24
Waardenburg (Gemeente Neerijnen)
Muldershuis, blijkens jaartalankers: 1760. Boerderij op T-vormige plattegrond. Woonhuis met verdieping en rieten zadeldak. Links opkamer. Ve..

Hervormde pastorie

Kerkstraat 19
Waardenburg (Gemeente Neerijnen)
Herv. Pastorie. Ten oosten van de Herv. Kerk een witgepleisterd herenhuis, midden 19e eeuw, met verdieping en schilddak. Boven de deur tegen..

Boerderij op T-vormige plattegrond. Woonhuis met rieten zadeldak, stal met wolfdak en overstek

Kerkstraat 23
Waardenburg (Gemeente Neerijnen)
Boerderij nabij de Waalbandijk, op T-vormige plattegrond, waarschijnlijk eerste helft 19e eeuw. Woonhuis met rieten zadeldak, stal met wolfd..

Ommuurde moestuin met één glazen kas tegen de zuidzijde van de noord-muur, twee vrijstaande, open bakstenen kassen binnen de ommuring en twee tu ..

Steenweg 51
Waardenburg (Gemeente Neerijnen)
Omschrijivng OMMUURDE MOESTUIN (3) met één glazen KAS tegen de zuidzijde van de noord-muur, twee vrijstaande, open bakstenen KASSEN binne..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dijkmagazijn in Waardenburg

Foto's (1)