Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Drie aangesloten schuurbergen in Opijnen

Boerderij

Zandstraat 60
4184EH Opijnen (gemeente Neerijnen)
Gelderland

Bouwjaar: 1890-1910


Beschrijving van Drie aangesloten schuurbergen

Inleiding Drie aaneengesloten SCHUURBERGEN waarvan twee van het type VIJFROEDIGE HOOIBERG MET DWARSBALK gelegen aan de zuidzijde van de Zandstraat buiten de bebouwde kom van Opijnen, door de Waaldijk gescheiden van de rivier de Waal. De schuurbergen vormen een onderdeel van een boerderijcomplex gewijzigd aan het einde van de negentiende eeuw. De schuurbergen zijn gesitueerd aan de oostzijde van de T-boerderij haaks op de straat. Omschrijving Aan de oostzijde van de boerderij bevinden zich twee vijfroedige, rietgedekte SCHUURBERGEN, welke via gemetselde tussenleden met elkaar verbonden zijn, met aan de noordzijde een aangebouwde schuur afgesloten door een rieten, deels golfplaten schilddak. Aan de zuidzijde bevindt zich een deels houten, deels stenen aanbouw afgesloten door een lessenaarsdak gedekt met rode, oud Hollandse pannen. De houten wanden bestaan uit gerabatte delen of potdekseling. De hooibergen zijn respectievelijk voorzien van een bergwinde en een kelderwinde als hefmechanisme. De laningverbinding bestaat uit een pen/gat verbinding. In de langgerekte VOORGEVEL (westgevel) bevinden zich drie geklampte, rechthoekige dubbele deuren met tussen de deuren een halfrond stalraam met vorktracering. De korte LINKERZIJGEVEL is een blinde gevel. In de lange ACHTERGEVEL bevinden zich enkele spinnekopvensters. De korte RECHTERZIJGEVEL bestaat links uit de houten wand van de aanbouw, met rechts op een stenen fundament de houten zijgevel van een vijfroedige schuurberg. In het INTERIEUR van de schuurbergen bevindt zich op de begane grond opslagruimte met op de verdieping opslag van hooi. Waardering Drie aaneengesloten SCHUURBERGEN waarvan twee van het type VIJFROEDIGE HOOIBERG MET DWARSBALK gelegen aan de zuidzijde van de Zandstraat buiten de bebouwde kom van Opijnen, door de Waaldijk gescheiden van de rivier de Waal. - Van architectuurhistorische waarde als gaaf en zeldzaam voorbeeld van drie aaneengesloten schuurbergen. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van de schuurbergen als onderdeel van het boerenerf, gelegen aan de Waaldijk. - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van het type schuurberg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522053
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Drie aangesloten schuurbergen in Opijnen

Gepleisterde hoeve met rieten wolfsdak

Zandstraat 44
Opijnen (Gemeente Neerijnen)
Gepleisterde hoeve, 18e-19e eeuw, met rieten wolfdak. Vensters met luiken en schuiframen. Deur met levensboom in het bovenlicht.

boerderij

Esterweg 47
OPHEMERT (Gemeente Neerijnen)
Omschrijving Twee vijfroedige, vrijstaande SCHUURBERGEN die onderdeel uitmaken van het boerderijcomplex aan de Esterweg in Ophemert in de g..

T-boerderij bestaande uit een voor- en achterhuis

Esterweg 47
OPHEMERT (Gemeente Neerijnen)
Omschrijving T-BOERDERIJ bestaande uit een voor- en achterhuis. De gevels met gepleisterde plint zijn opgetrokken in bruinrode baksteen in ..

Hervormde Kerk

Stoepstraat 2
Opijnen (Gemeente Neerijnen)
Herv. Kerk. Gepleisterd kerkgebouw, omstreeks 1860. Driezijdige sluiting, inwendig een koofplafond. Tot de inventaris behoren: een rijk gesn..

Toren van de Hervormde Kerk

Stoepstraat 2
Opijnen (Gemeente Neerijnen)
Toren. Neogotisch bouwwerk, eind 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Drie aangesloten schuurbergen in Opijnen