Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gedenkteken in Opijnen

Overig

Waaldijk 3
4184EK Opijnen (gemeente Neerijnen)
Gelderland

Bouwjaar: 1940


Beschrijving van Gedenkteken

GEDENKTEKEN (8) waarschijnlijk vervaardigd naar een ontwerp van H.P. BERLAGE voor een plaats nabij de hofvijver in Den Haag. Het gedenkteken bestaat uit een cirkelvormig bakstenen basement waarop een bakstenen zuil, die aan de bovenzijde een rand van terra-cotta stenen heeft met de jaartallen 1900 en 1940, waarop vervolgens een aantal stenen geplaatst is met aan golven en vlammen herinnerende vormen. Het geheel wordt bekroond door een bol met sterren. Waardering GEDENKTEKEN (8) waarschijnlijk vervaardigd naar een ontwerp van H.P. BERLAGE voor een plaats nabij de hofvijver in Den Haag. - Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bakstenen gedenkteken met terra-cotta bekroning. - Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex, gesitueerd aan de oostzijde van huize Uytterwaerde. Het gedenkteken vormt het centrale punt van een cirkelvormig plantsoen. - Van cultuurhistorische waarde als bakstenen gedenkteken met terra-cotta bekroning afkomstig van de Opijnensche Steenfabriek vervaardigd naar ontwerp van H.P. BERLAGE en bestemd voor een plaats nabij de hofvijver in Den Haag. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522042
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gedenkteken in Opijnen

Huize Uytterwaerde: landhuis

Waaldijk 3
Opijnen (Gemeente Neerijnen)
Omschrijing LANDHUIS "Huize Uytterwaerde" (1) is gebouwd op een nagenoeg vierkante plattegrond en bestaat uit een souterrain, een bel-etage..

Huize Uytterwaerde: koetshuis

Waaldijk 3
Opijnen (Gemeente Neerijnen)
Het KOETSHUIS met portierswoning (3) is gebouwd op een nagenoeg rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag onder een zadeldak gedekt m..

Huize Uytterwaerde: aanleg

Waaldijk 3
Opijnen (Gemeente Neerijnen)
Omschrijving AANLEG (2) van het complex "landgoed `Uytterwaerde'" bestaande uit een padenstelsel met hekwerken, groenaanleg en terra-cotta ..

Huize Uytterwaerde: moestuin

Waaldijk 3
Opijnen (Gemeente Neerijnen)
MOESTUIN (5) met rechthoekige plattegrond aan drie zijden omsloten door een eenvoudige bakstenen muur. Tegen de zuidzijde van de noordelijke..

Huize Uytterwaerde: fruitschuur

Waaldijk 3
Opijnen (Gemeente Neerijnen)
Omschrijving De grote éénlaags van een, boven de voorgevel afgewolfd, schilddak voorziene FRUITSCHUUR (4), in oorsprong een vloedschuur, ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)