Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Uytterwaerde: tuinmuur en negen beelden in Opijnen

Tuin Park Landgoed

Waaldijk 3
4184EK Opijnen (gemeente Neerijnen)
Gelderland

Bouwjaar: 1900-1925


Beschrijving van Huize Uytterwaerde: tuinmuur en negen beelden

Lage bakstenen TUINMUUR met negen terra-cotta BEELDEN en fragmenten van beelden (7), gesitueerd aan de zuidzijde van de oprijlaan ter hoogte van Huize Uytterwaerde. Deze van de Opijnensche Steenfabriek afkomstige beelden zijn waarschijnlijk grotendeels naar ontwerp van de beeldhouwer H.A. VAN DEN EIJNDE (1869-1939). De beelden zijn waarschijnlijk overgebleven proefstukken en zijn vermoedelijk in de jaren 1913-1916 en 1926-1928 (uitbreiding) tot stand gekomen. De tegen de tuinmuur geplaatste sculpturen betreffen merendeels exotische figuren. De uiterst links geplaatste admiraalsfiguur verbeeldt de persoon F.P. van den Broecke, vervaardigd naar een ontwerp van H.A. VAN DEN EIJNDE voor de gevel van het Scheepvaarthuis aan de Buiten Bantammerstraat te Amsterdam. De vrouw met trekharmonica, de drager, de mannen met manden, de personen met mantel en de vrouwenfiguren zijn allen vervaardigd naar een ontwerp van H.A. VAN DEN EIJNDE voor het gebouw van de Rotterdamse Lloyd aan de Korte Vijverberg 5 in Den Haag. De beelden vormen de personificatie van de steden die Lloyd aandeed. De zwaaiende vrouwenfiguur vormt de personificatie van de stad Rotterdam. Eén van de personen met de mantel vormt de personificatie van de stad Algiers. Waardering Lage bakstenen TUINMUUR met negen terra-cotta BEELDEN en fragmenten van beelden (7), gesitueerd aan de aan de zuidzijde van de oprijlaan ter hoogte van Huize Uytterwaerde naar ontwerp van H.A. VAN DEN EIJNDE (1869-1939). - Van architectuur- en kunsthistorische waarde als bakstenen muur met negen, waarschijnlijk in de jaren 1913-1916 en 1926-1928 aangebrachte, terra-cotta beelden naar ontwerp van H.A. VAN DEN EIJNDE. - Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex, gesitueerd aan de zuidzijde van de oprijlaan als afscheiding van de halfronde tuinaanleg nabij huize Uytterwaerde. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de aanwezigheid van de terra-cotta proefstukken van de Opijnensche Steenfabriek vervaardigd naar ontwerp van de beeldhouwer H.A. VAN DEN EIJNDE. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522041
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Uytterwaerde: tuinmuur en negen beelden in Opijnen

Huize Uytterwaerde: landhuis

Waaldijk 3
Opijnen (Gemeente Neerijnen)
Omschrijing LANDHUIS "Huize Uytterwaerde" (1) is gebouwd op een nagenoeg vierkante plattegrond en bestaat uit een souterrain, een bel-etage..

Huize Uytterwaerde: koetshuis

Waaldijk 3
Opijnen (Gemeente Neerijnen)
Het KOETSHUIS met portierswoning (3) is gebouwd op een nagenoeg rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag onder een zadeldak gedekt m..

Huize Uytterwaerde: aanleg

Waaldijk 3
Opijnen (Gemeente Neerijnen)
Omschrijving AANLEG (2) van het complex "landgoed `Uytterwaerde'" bestaande uit een padenstelsel met hekwerken, groenaanleg en terra-cotta ..

Huize Uytterwaerde: moestuin

Waaldijk 3
Opijnen (Gemeente Neerijnen)
MOESTUIN (5) met rechthoekige plattegrond aan drie zijden omsloten door een eenvoudige bakstenen muur. Tegen de zuidzijde van de noordelijke..

Huize Uytterwaerde: fruitschuur

Waaldijk 3
Opijnen (Gemeente Neerijnen)
Omschrijving De grote éénlaags van een, boven de voorgevel afgewolfd, schilddak voorziene FRUITSCHUUR (4), in oorsprong een vloedschuur, ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)