Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande schuurbergen, type hooiberg met por in het midden in Heesselt

Boerderij

Kerklaan 16
4063CV Heesselt (gemeente Neerijnen)
Gelderland

Bouwjaar: 1879


Beschrijving van Vrijstaande schuurbergen, type hooiberg met por in het midden

Omschrijving Twee vijfroedige, vrijstaande SCHUURBERGEN (3) van het TYPE HOOIBERG MET POR IN HET MIDDEN, die onderdeel uitmaken van het boerderijcomplex aan de Kerklaan /Waalbandijk in Heesselt in de gemeente Neerijnen. De houten wanden van de schuurbergen zijn opgetrokken op een voetmuur, dat bij de meest westelijk gelegen schuurberg gepleisterd is. Op het bakstenen fundament bevindt zich de houten opbouw bestaande uit horizontale, houten, gerabatte delen. In de houten gevels bevinden zich één of twee vierkante vier-ruits ramen en een deur aan de voorzijde. Op de hoeken bevindt zich steeds een houten roede waaraan het vijfzijdige met riet gedekt tentdak bevestigd is. Beide tentdaken zijn verankerd door middel van een verstek van ijzer met een zinken nokafsluiting. Op de ronde, bakstenen por komen de slieten/ latten bijeen. De por van de linker hooiberg is iets conisch met een diameter van 1.20m. Deze hooiberg heeft aan de oostzijde een houten aanbouw met voetmuur bestaande uit gerabatte delen, afgesloten door een lessenaarsdak gedekt met gesmoorde, gegolfde Friese pannen. De meest noordelijk gelegen hooiberg is voorzien van een uitbouw bestaande uit verticale, houten delen. In een plank bevindt zich het jaartal 1879. Waardering Twee vijfroedige, vrijstaande SCHUURBERGEN (3) van het type HOOIBERG MET POR IN HET MIDDEN die onderdeel uitmaken van het boerderijcomplex aan de Kerklaan /Waalbandijk in Heesselt in de gemeente Neerijnen. - Van architectuurhistorische waarde als goed, gaaf en zeldzaam voorbeeld van twee vijfroedige schuurbergen opgetrokken in gerabatte delen met een centrale por en een rieten dak. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging, als onderdeel van een complex aan de noordzijde van de dijk te Heesselt. - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van het zeldzame type schuurberg van belang als onderdeel van een boerderijcomplex en voor de ontwikkeling van hooibergen in Nederland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522029
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande schuurbergen, type hooiberg met por in het midden in Heesselt

T-boerderij bestaande uit een voor-, midden- en achterhuis

Kerklaan 16
Heesselt (Gemeente Neerijnen)
Omschrijving T-BOERDERIJ (1) bestaande uit een voor-, midden- en achterhuis. Het vij vensterassen brede en twee assen diepe voorhuis heeft ..

Vloedschuur

Kerklaan 16
Heesselt (Gemeente Neerijnen)
Omschrijving Driebeukige VLOEDSCHUUR op rechthoekige plattegrond bestaande uit een boouwlaag afgesloten door een met riet gedekt afgewolfd ..

Toren der hervormde kerk

Kerklaan 6
Heesselt (Gemeente Neerijnen)
Toren der Herv. Kerk. Slanke, bakstenen toren uit het einde der 15e eeuw, verlevendigd door spitsboognissen, met overhoekse steunberen en e..

Eenbeukige neogotische kerk

Kerklaan 6
Heesselt (Gemeente Neerijnen)
De in 1887 gebouwde eenbeukige neogotische kerk met driezijdige koorsluiting onder zadeldak is aangebouwd tegen de laat 15e-eeuwse toren; ke..

T-boerderij met hek

Gerestraat 47
Heesselt (Gemeente Neerijnen)
Omschrijving T-BOERDERIJ met HEK (1). De vrijstaande boerderij bestaat uit een voorhuis op rechthoekige plattegrond opgebouwd uit twee boou..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaande schuurbergen, type hooiberg met por in het midden in Heesselt