Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuur in Ophemert

Boerderij

Molenstraat 22
4061AC Ophemert (gemeente Neerijnen)
Gelderland

Bouwjaar: 1890-1900


Beschrijving van Schuur

SCHUUR met rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde oud Hollandse pannen en gemetselde nokvorsten. In het rechterschild bevindt zich een bakstenen schoorsteenschacht. De gevels zijn opgetrokken in bruinrode baksteen in kruisverband. Centraal in de VOORGEVEL (noordwest gevel) bevindt zich een dubbele geklampte deur afgesloten door een korfboog. Aan weerszijden van de dubbele deur met smeedijzeren gehengen bevindt zich een geklampte staldeur afgesloten door een korfboog. Halverwege de gevel bevinden zich in een horizontale lijn, onregelmatig verdeelde muurankers. De gevel eindigt in een topgevel met eenvoudige windveren. In de geveltop bevindt zich een geklampt, korfboogvormig luik. De LINKERZIJGEVEL (noordoost gevel) is een blinde gevel afgesloten door een stroomlaag. De ACHTERGEVEL (zuidoost gevel) eindigt evenals de voorgevel in een topgevel. Centraal op de begane grond bevindt zich een enkele geklampte, segmentboogvormige deur afgesloten door een rollaag. Rechts van de deur bevindt zich een ijzeren spinnekopvenster. In de geveltop bevindt zich een segmentboogvormig geklampt luik, aan de onder- en bovenzijde afgesloten door een rollaag. In de RECHTERZIJGEVEL (zuidwest gevel) bevinden zich twee muuropeningen. De gevel wordt afgesloten door een stroomlaag. In het driebeukige INTERIEUR van de schuur bevindt zich een ankerbalkgebint met daarop een jukspant met rechte benen. In de voorgevel is tevens een gebint verwerkt. In de rechterzijbeuk bevinden zich twee, in elkaars verlengde liggende, ruimten. De eerste ruimte aan de voorzijde wordt afgeschermd door middel van een gepleisterde stenen muur met een gepleisterde schouw. De ruimte aan de achterzijde heeft een houten wand. Waardering SCHUUR met rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak daterend uit het einde van de negentiende eeuw. - Van architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een schuur met rookkanaal behorend bij het vrijstaande herenhuis `De Beukenhof' aan de Molenstraat. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van de vrijstaande schuur aan de zuidwestzijde van het herenhuis. - Van cultuurhistorische waarde als type schuur behorend bij het herenhuis `De Beukenhof'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522024
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuur in Ophemert

De Beukenhof

Molenstraat 22
Ophemert (Gemeente Neerijnen)
"De Beukenhof". Herenhuis van begane-grond met schilddak, door pannen gedekt. In de middenrisaliet een dubbele deur uit de bouwtijd, midden ..

Hervormde Kerk

Molenstraat 17
Ophemert (Gemeente Neerijnen)
Herv. Kerk. Van de laat-gotische dorpskerk is het veelhoekige gesloten koor, versierd met natuurstenen blokken aan de steunberen en met blok..

Toren van de Hervormde Kerk

Molenstraat 17
Ophemert (Gemeente Neerijnen)
Toren. Monumentaal laat-gotisch bouwwerk van tufsteen met bakstenen banden, waarschijnlijk eerste helft der 16e eeuw. Mechanisch smeedijzere..

Kasteel Ophemert

Dreef 2
Ophemert (Gemeente Neerijnen)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (HUIS OPHEMERT) MET VOORHOF, HOEKTORENS, VOORPLEIN, KEERMUREN EN BRUGGEN. Het omgrachte huis Ophemer..

Kasteel Ophemert: historische tuin- en parkaanleg

Dreef 2
Ophemert (Gemeente Neerijnen)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Ophemert. De huidige tuin- en parkaanleg in lands..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuur in Ophemert

Foto's (6)