Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Plezenburg, schuur in Leuth

Boerderij

Plezenburgsestraat 17
6578JD Leuth (gemeente Ubbergen)
Gelderland

Bouwjaar: 1810


Beschrijving van Plezenburg, schuur

SCHUUR (B) van het type hallehuis. Het bijna vrijstaande bijgebouw is opgetrokken in baksteen en gedekt door een met riet belegd wolfsdak met gesmoorde nokvorsten. De VOORGEVEL is vanaf de openbare weg nauwelijks zichtbaar. De RECHTER ZIJGEVEL is vanaf de openbare weg niet zichtbaar. De LINKER ZIJGEVEL is vanaf de openbare weg niet zichtbaar. De ACHTERGEVEL heeft in het midden een korfboogvormige dubbele deeldeur geflankeerd door kleine halfrond afgesloten vensters met vermoedelijk gietijzeren vorktracering. Aan weerszijden bevinden zich rechtafgesloten staldeuren. Hoog in de gevel onder het wolfsdak bevindt zich een ronde gevelopening. De gevel is voorts voorzien van gevelankers en onder het dak afgewerkt met gemetselde vlechtingen. Waardering SCHUUR (complexonderdeel B) -Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een agrarisch bijgebouw op boerenerf, in casu een schuur van het type hallehuis waarin de oorspronkelijke functie nog goed afleesbaar is. In samenhang met de boerderij is er sprake van een grote ensemblewaarde. -Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het boerderijcomplex, dat in het buitengebied bij Leuth vanwege de markante hoofdvorm en de ligging op een hoge pol een grote beeldbepalende rol speelt. -Van cultuurhistorische waarde als essentieel onderdeel van het complex, dat een uiting is van een agrarische en landschappelijke ontwikkeling en een deel representeert van het boerenbestaan aan het begin van de twintigste eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522005
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Plezenburg, schuur in Leuth

T-boerderij Plezenburg

Plezenburgsestraat 17
Leuth (Gemeente Ubbergen)
T-BOERDERIJ (A) met een breed en hoog voorhuis en een achterhuis van het type middenlangsdeel en een aan de linker zijgevel aangebouwde vark..

Boerderij van type kop-hals-romp met aangebouwde dwarsstal en mestvaalt

Botsestraat 9
Leuth (Gemeente Ubbergen)
BOERDERIJ (A) van type kop-hals-romp met aangebouwde dwarsstal en mestvaalt. Het VOORHUIS is opgetrokken in donkerrode baksteen op een rech..

Vrijstaande schuur

Botsestraat 9
Leuth (Gemeente Ubbergen)
De vrijstaande SCHUUR (B) is opgetrokken in baksteen op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag en een zolderverdieping. De schu..

De Duffelt

Botsestraat 25
Kekerdom (Gemeente Ubbergen)
Korenmolen. Ronde bakstenen beltmolen uit 1870, hersteld na een brand in 1938.

Laurentius

Duffeltdijk 11
Kekerdom (Gemeente Ubbergen)
Rooms Katholieke Kerk. De R.K. Kerk van de H. Laurentius is een eenbeukig gebouw uit de 14e eeuw overwelfd door kruisribgewelven, waarvan de..

Kaart & Routeplanner

Route naar Plezenburg, schuur in Leuth