Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuur in Steenderen

Gebouw

Bronkhorsterweg 22
7221AC Steenderen (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1893


Beschrijving van Schuur

Omschrijving Aan de rechterzijde achter het huis bevindt zich nog de oorspronkelijke SCHUUR (2). Deze is thans met een moderne houten schutting verbonden met de woning. De schuur heeft een rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak. Het dak is boven de topgevels voorzien van windveren. De gevels van de schuur zijn gemetseld in kruisverband en hebben een omlopende gecementeerde plint. De VOORGEVEL heeft aan de rechterzijde een opgeklampte houten deur, afgesloten door een halfsteens rollaag. Links hiervan bevindt zich een 4-ruits ijzeren stalraam, afgesloten door een halfsteens segmentboog. In het midden van de topgevel bevindt zich een rond venster dat is voorzien van een ijzeren raam met vierpasmotief. De LINKER ZIJGEVEL is voorzien van een 6-ruits ijzeren stalraam, afgesloten door een halfsteens segmentboog. Over de gevel bevinden zich enkele gemetselde uitkragingen. De RECHTER ZIJGEVEL is geheel blind. Thans is tegen deze gevel een moderne houten carport gebouwd. De ACHTERGEVEL is met twee bovenlichten uitgevoerd. Boven de topgevel bevindt zich een houten windveer. Waardering SCHUUR in gebouwd aan het einde van de 19e eeuw. - van architectuurhistorische waarde als bijgebouw bij een gaaf bewaard typologisch voorbeeld van een rijk uitgevoerde meesterswoning in eclectische bouwstijl met invloeden van het neoclassicisme en de Hollandse neorenaissance uit het einde van de 19e eeuw. - van stedebouwkundige waarde door de prominente situering van het complex aan de Bronkhorsterweg. Het complex maakt een belangrijk onderdeel uit van de historisch gegroeide bebouwing aan de Bronkhorsterweg. - van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de sociaalhistorische ontwikkeling van de gemeente Steenderen. Het complex vormde samen met de thans verdwenen school een belangrijk onderdeel binnen de Hervormde gemeente in Steenderen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521993
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuur in Steenderen

Meestershuis

Bronkhorsterweg 22
Steenderen (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving Het deels aan de rechterzijde onderkelderde MEESTERSHUIS (1) heeft één enkele bouwlaag onder een schilddak, gedekt door gesm..

Tuinhek

Bronkhorsterweg 22
Steenderen (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving TUINHEK (3) uit de late negentiende eeuw, uitgevoerd als spijlenhek in ijzer. Waardering TUINHEK, gebouwd aan het einde van ..

Trafohuisje

Bronkhorsterweg 2T
Steenderen (Gemeente Bronckhorst)
Inleiding Langs de Bronkhorsterweg bevindt zich geheel vrij gesitueerd voor de Williborduskerk een rijk uitgevoerd TRANSFORMATORHUISJE. Dit..

Keuterboerderij, deels onderkelderd

Kerkhofweg 18
Steenderen (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving De deels onderkelderde KEUTERBOERDERIJ (1) telt één bouwlaag onder een afgewolfd zadeldak, gedekt met gesmoorde Hollandse pa..

Keuterboerderij: erfaanleg

Kerkhofweg 18
Steenderen (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving ERFAANLEG rond een kleine keuterboerderij aan de westkant van het dorp Steenderen. Het erf bevindt zich tussen de J.F. Oltmans..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuur in Steenderen

Foto's (1)