Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Spanderswoud in 's Graveland

Kasteel Buitenplaats

Spanderswoud 1
1243HZ 's Graveland (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: 1850-1860


Beschrijving van Spanderswoud

Omschrijving onderdeel 1: het HOOFDHUIS. Het hoofdhuis ligt enkele tientallen meters van de weg en is bereikbaar via de Spanderslaan. Ter plaatse vormt het een ensemble met de dienstwoningen annex stalgebouwen en de boerderij Spandershof. Hoewel van oudere oorsprong, wekt het thans de indruk van een huis uit het begin van de 19de eeuw met latere aanpassingen. Het is bescheiden van architectuur, maar bijzonder fraai gelegen ten opzichte van de vijver en het gazon met zichtas tot aan de straat. Het huis is een vrij groot rechthoekig huis van zeven traveeën breed en het bestaat voorts uit twee bouwlagen, een kelder en een met zink gedekt schilddak. Het gebouw is rondom gepleisterd en voorzien van een kroonlijst. Een oorspronkelijk attiek is verdwenen. Met uitzondering an de voorgevel hebben de gevels een onregelmatige indeling met vensters en deuren. De voorgevel heeft een middenrisaliet, waarin de deurpartij en een balkon voor de verdieping. Voorts heeft het de empire vensters met stores behouden. De achtergevel heeft een onregelmatige vensterindeling met lage vensters voor de verdieping. Hier tekent zich het omgelegde schoorsteenkanaal ten behoeve van het venster boven de haard in de grote zaal zich af (zie hierna). Op de rechter zijgevel staat de tekst DA PACEM DOMINE IN DIEBUS DOMINUS. De linker zijgevel heeft een uitbouw ter vergroting van het trappenhuis. In het inwendige is de indeling met middengang/hal, kamers aan weerszijden en dwars op de hal het trappenhuis bewaard. De grote achterkamer rechts op de begane grond heeft het met wijnranken gedecoreerde stucplafond behouden. Bijzonder is hier de haardpartij. Het rookkanaal is schuin in de muur weggewerkt en in de plaats van een schoorsteenboezem bevindt zich boven de marmeren schouw een venster. Dit venster kan op zijn beurt worden afgesloten met een in de wand weggewerkte spiegel die door middel van een hendel beweegbaar is. De voorkamer rechts op de begane grond heeft eveneens nog het stucplafond met een bloemornament, de haardpartij en de parketvloer behouden. Ook het trappenhuis met trappen, leuningen en ballusters is nog geheel intact. De overige vertrekken, met name op de verdieping hebben vanouds een sobere afwerking. Waardering Het HOOFDHUIS is van algemeen belang: - als voorbeeld van een groot, maar overigens eenvoudig buitenhuis van omstreeks 1850-1860. Als zodanig redelijk tot gaaf bewaard, waarbij exterieur en interieur een goede eenheid vormen; - vanwege zijn fraaie ligging in relatie tot het park aan de voorzijde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521981
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Spanderswoud
Natuurgebied
Spanderswoud
Spanderswoud
Situering
Land Nederland
Locatie Noord-Holland
Coördinaten 52° 15′ NB, 5° 9′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Hilversum
Informatie
Oppervlakte 2,13 km²
Beheer Goois Natuurreservaat

Het Spanderswoud is een bosgebied van ongeveer 213 ha ten westen van de weg Bussum-Hilversum (de N524), ten zuiden van de Franse Kampheide en ten oosten van 's-Graveland en Bantam. In het midden is een klein heideveld. Aan de kant van de bebouwde kom van Hilversum zijn er een aantal waterpartijen.

Het Spanderswoud was oorspronkelijk een productiebos van loof- en naaldhout.

Het gebied valt onder beheer van het Goois Natuurreservaat en is door middel van de Natuurbrug Zanderij Crailoo (over de weg en de spoorbaan) met de Bussummerheide verbonden.

Ten westen van het bos bevindt zich het Landgoed Spanderswoud, een van de buitenplaatsen van 's-Graveland.


Monumenten in de buurt van Spanderswoud in 's Graveland

Spanderswoud: historische tuin- en parkaaanleg

Spanderswoud 1
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. Tengevolge van de eigendomsgeschiedenis van Spanderswoud, het opdelen van de bui..

Spanderswoud: stenen brug met inrijhek

Spanderswoud 1
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving onderdeel 3: STENEN BRUG met INRIJHEK. De toegang tot de buitenplaats aan de noordzijde bestaat uit een gemetselde stenen boog..

Spanderwoud: brug met lantaarns

Spanderswoud 1
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving onderdeel 4: BRUG met LANTAARNS. De toegang van de oprijlaan naar het huis bestaat uit een vroeg 19de eeuwse brug over de wat..

Spanderwoud: houten poortgebouw met rietenkap

Spanderswoud 1
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving onderdeel 5: HOUTEN POORTGEBOUWTJE met RIETEN KAP. Ter markering van de ingang van de moestuin achter het hoofdhuis staat aan ..

Spanderwoud: fruitmuren

Spanderswoud 1
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving onderdeel 6: FRUITMUREN (6A en 6B) Even ten oosten van het hoofdhuis bevindt zich de voormalige moestuin. Deze wordt nog duide..

Kaart & Routeplanner

Route naar Spanderswoud in 's Graveland

Foto's (1)