Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toegangshek en muur begraafplaats in Maasbree

Overig

Achter de Hoven 13 A
5993CP Maasbree (gemeente Peel en Maas)
Limburg

Bouwjaar: 1911 (herdenkingsplaat)


Beschrijving van Toegangshek en muur begraafplaats

Omschrijving Poortvormig TOEGANGSHEK opgenomen in een aan weerszijden van de poort vijf traveeën tellende bakstenen MUUR die de zuidzijde van de begraafplaats afsluit. Aan beide flanken van het perceel loopt de muur een brede traveelengte door en sluit daar aan tegen een modern hekwerk. De muur met uitgemetselde plint is opgetrokken in rode handvorm baksteen in Vlaams verband en wordt geleed door lisenen. De lisenen zijn aan de bovenzijde met elkaar verbonden door een dubbele tandlijst. De muur heeft een ezelsrugafdekking met kraalprofiel. De traveeën aan weerszijden van de poort hebben in een rechte lijn oplopend muurwerk. De in baksteen opgetrokken poort bestaat uit twee hoekpijlers met hardsteen kantelenbekroning, verbonden door een middenpartij met spitsboogdoorgang. De pijlers zijn in de voorzijden versierd met spitsboognisjes voorzien van dorpeltjes en een zadeldakvormige bekroning. Hierboven verjongen de pijlers zich en bevinden zich smalle blindnissen. Aan de oostelijke pijler een recente herdenkingsplaat met jaartal 1911. De spitsboog rust op kleinere aangemetselde pijlers voorzien van stenen consoles. De spitsboog is afgezet met vormsteen en heeft een sluitsteen. Ter hoogte van de aanzetten van de boog loopt een trekstang. De doorgang wordt gevormd door eenvoudige dubbele draaihekken van smeedijzer. Op de aan de bovenzijde rechtafgesloten middenpartij staat als bekroning een keperboogvormige steen voorzien van een hardstenen kruis met driepassen. Hierbinnen een keperboogvormige stenen plaat met tekst "Zalig zijn de dooden, die in den Heer sterven Apoc XIV 1-13". Waardering Het TOEGANGSHEK met de aan weerszijden van de poort aansluitende bakstenen muur met een lengte van vijf traveeën van de begraafplaats is van cultuurhistorische en typologische waarde als bijzondere uiting van een funeraire en geestelijke ontwikkeling. De in de poort toegepaste bijbeltekst verwijst naar deze bestemming. De poort heeft architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een begraafplaatspoort, en zeldzaamheidswaarde omdat een dergelijk rijke uitvoering voor begraafplaatspoorten zeldzaam is. De poort valt op vanwege esthetische kwaliteiten in de hoofdvorm en detaillering zoals de neo-gotische kantelenbekroningen. Het toegangshek heeft ensemblewaarde als hoofdonderdeel van het complex dat in het dorpscentrum een belangrijk functionele en beeldbepalende rol speelt. De poort vormt met het achterliggende laantje een belangrijke historische en visuele eenheid. Het toegangshek vertegenwoordigt algemeen belang vanwege het geheel van voornoemde waarden. Op basis van deze waarden bezit het toegangshek nationaal belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521975
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toegangshek en muur begraafplaats in Maasbree

Middenpad begraafplaats Maasbree

Achter de Hoven 13A
Maasbree (Gemeente Peel en Maas)
Omschrijving Het MIDDENPAD dat het oude gedeelte van de BEGRAAFPLAATS van de Sint Aldegundisparochie doorsnijd, loopt in noord-zuidrichting..

Huis van de Loo

Dorpstraat 25
Maasbree (Gemeente Peel en Maas)
Inleiding Vrijstaand HERENHUIS "Huis van de Loo" gebouwd in 1830-1840 in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant, in 1906-1907 in- en uitwe..

Vml. Klooster St. Jozef

Op de Kemp 45
Maasbree (Gemeente Peel en Maas)
Inleiding Voormalig KLOOSTER St. Jozef, gebouwd in 1902-1903 in een mengeling van Neo-Renaissance en Neo-Gotiek. Het pand is gesitueerd in ..

St. Antoniuskapelletje

Oude Heldenseweg 5
Maasbree (Gemeente Peel en Maas)
St. Antoniuskapelletje. Eenvoudig gebouwtje, XIX.

O.L. Vrouwekapel, gebouwtje met driezijdige sluiting, hoeksteunberen en een gezwenkte façade; korfboogpoortje, ronde vensters en geprofileerde dakl ..

Venloseweg 125
Maasbree (Gemeente Peel en Maas)
O.L. Vrouwekapel, gebouwtje met driezijdige sluiting, hoeksteunberen en een gezwenkte façade; korfboogpoortje, ronde vensters en geprofilee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Toegangshek en muur begraafplaats in Maasbree