Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Obbicht: brug Julianakanaal in Born

Weg En Waterwerk

Brugstraat 1
6121RR Born (gemeente Sittard Geleen)
Limburg

Bouwjaar: 1934


Beschrijving van Obbicht: brug Julianakanaal

Inleiding Omstreeks 1934 in opdracht van Rijkswaterstaat gebouwde boogbrug over het Julianakanaal tussen de kernen Obbicht en Graetheide. Omstreeks 1934 werden in totaal vier van dit type boogbruggen over het Julianakanaal gebouwd. Deze bevinden zich in de gemeenten Meerssen, Maastricht en Born. Omschrijving Geklonken stalen boogbrug. Twee paraboolvormige liggers met rechte beëindiging en met vakwerk verticalen en in diagonalen. Boog eveneens met vakwerk. Stalen leuningen. Betonnen weg. Brug rustend op twee kolommen in gewapend beton. Waardering Deze stalen boogbrug is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een technische ontwikkeling en vanwege de innovatieve waarde binnen de architectuur van waterstaatkundige werken in de eerste decennia van de twintigste eeuw. De stalen boogbrug is van architectuurhistorisch belang vanwege de waarde voor de geschiedenis van de bouwtechniek en het bijzondere materiaalgebruik. De boogbrug bezit ensemblewaarde op grond van de situering over het Julianakanaal in de verbindingsweg tussen de kernen Obbicht en Graetheide. De stalen boogbrug is van algemeen belang vanwege de gave staat en de architectuurhistorische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521971
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Obbicht: brug Julianakanaal in Born

Obbicht: hekken

Kasteelweg 21
Obbicht (Gemeente Sittard Geleen)
Omschrijving onderdeel 6: HEKKEN, bestaande uit a. inrijhek b. hek achter het huis c. achteringang d. ijzeren hekwerk naast inrijhek ad a.:..

Wegkapelletje

Wegkapel hoek Vonderstraat/Langs de Beek
Obbicht (Gemeente Sittard Geleen)
Wegkapelletje, XIX, vanwege kruisbeeld (aan het begin van de weg naar Grevenbicht).

Obbicht: ornament

Kasteelweg 21
Obbicht (Gemeente Sittard Geleen)
Omschrijving onderdeel 7: ORNAMENT in de vorm van een ei, XVIIId; het betreft een (van oorspronkelijk twee) hardstenen bekroning van één..

Kasteel Obbicht: hoofdgebouw

Kasteelweg 21
Obbicht (Gemeente Sittard Geleen)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW, in 1780 gebouwd naar ontwerp van de Luikse architect J.B. Renoz in L.XVI-stijl; op het vierkante omgr..

Obbicht: bouwhuizen

Kasteelweg 21
Obbicht (Gemeente Sittard Geleen)
Omschrijving onderdeel 3: identieke BOUWHUIZEN, eveneens in 1780 door dezelfde architect ontworpen, symmetrisch links en rechts van het hoo..

Kaart & Routeplanner