Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sluis Julianakanaal in Born

Weg En Waterwerk

Sluisweg 1
6121JR Born (gemeente Sittard Geleen)
Limburg

Bouwjaar: 1934-1935

(1 recensie)

Beschrijving van Sluis Julianakanaal

Inleiding Sluis in het Julianakanaal gebouwd in 1934. De sluis is ter hoogte van Born gesitueerd en gebouwd in opdracht van de Rijkswaterstaat naar een ontwerp van architect O. Reich. Omschrijving Betonnen sluis met een lengte van 136 meter. De sluis is van gewapend beton en voorzien van een rechthoekige sluiskom. Aan de noord- en de zuidzijde bevindt zich een sluisgebouw. De stalen hefdeuren zijn opgehangen tussen twee betonnen torens met een overbrugging waarin zich de hefinstallatie bevindt. In de torens en het overbruggingsgedeelte rechthoekige stalen vensterkozijnen met roedeverdeling. De torens en het overbruggingsgedeelte hebben platte daken. Rechthoekige stalen deuren. In de betonnen brug de authentieke hefinstallatie met grote kamraderen. Waardering De sluis in het Julianakanaal ter hoogte van Born is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een technologische en typologische ontwikkeling met een pionierskarakter in de architectuur van sluisbouwwerken in de eerste decennia van de twintigste eeuw. De architectuurhistorische waarden van de sluis worden bepaald door het bijzondere belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek, door de betrokkenheid van architect Reich, de esthetische kwaliteiten van diens ontwerp en het innovatieve materiaalgebruik. De sluis is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de streek, is van belang voor het aanzien van Born en heeft een historisch-ruimtelijke relatie met het Julianakanaal. De sluis is in hoge mate gaaf bewaard gebleven. De sluis is van algemeen belang vanwege een grote bouwtechnische zeldzaamheid, een en ander in relatie met de voor Nederland vroege toepassing van stalen hefdeuren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521969
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen (1)

Sluis Julianakanaal
1
Recensie door: ()
Ik had even gezocht in google met de hoop een (specifieke) omschrijving van het Monument te kunnen lezen; deze staat er helaas (nog) niet bij. Daarnaast betreft het Monument westsluis Born gelegen in het Julianakanaal en niet "Sluis Julianakanaal in Born".
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sluis Julianakanaal in Born

St. Hubertuskapel

Hubertuskapel
Born (Gemeente Sittard Geleen)
St. Hubertuskapel, veelhoekig bakstenen gebouwtje, XVIII A, met koepelvormig dak. Inwendig een stucplafond.

Sterk gewijzigd huis, blijkens kruiskozijnen en consoles op de verdieping mogelijk ten dele van vakwerk

Kerkstraat 33
Born (Gemeente Sittard Geleen)
Sterk gewijzigd huis, blijkens kruiskozijnen en consoles op de verdieping mogelijk ten dele van vakwerk, XVII e.v.

Huis met overkragende vakwerkverdieping op een bakstenen onderbouw

Städgen 6
Born (Gemeente Sittard Geleen)
Huis met overkragende vakwerkverdieping op een bakstenen onderbouw, XVII.

R.K. Kerk St. Martinus: kerkgebouw

Bronstraat 2
Born (Gemeente Sittard Geleen)
Inleiding Rooms Katholieke Sint Martinuskerk gebouwd in 1906 naar een ontwerp van architect Caspar Franssen, en in gebruik genomen in 1907...

Huis Born

Kasteelpark 38
Born (Gemeente Sittard Geleen)
Huis Born, ruine van het rechthoekige hoofdgebouw met torenvormige hoekpaviljoens, midden XVII, uitgebrand in 1930. Slothoeve, bestaande uit..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sluis Julianakanaal in Born