Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oudershoeve in Warmond

Boerderij

Dorpsstraat 89
2361BA Warmond (gemeente Teylingen)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1885


Beschrijving van Oudershoeve

Inleiding De Oudershoeve is een LANGHUISBOERDERIJ uit 1885. Achter de boerderij staan een aantal schuren en een hooiberg. Een sloot steekt vanaf het water het dorp in langs de boerderij. De Oudershoeve was dan ook een vaarboerderij, waarvan het bijbehorende land in de polder lag. Omschrijving De boerderij is in rode baksteen over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond, onder een zadeldak met gesmoorde pannen, windveren, makelaars en houten goten op klampen. De gevels zijn opgetrokken boven een gepleisterde plint. Houten kozijnen in de vensters van het voorhuis, ijzeren stalvensters. Centraal in de symmetrische voorgevel (noordwest) bevindt zich de houten voordeur onder een bovenlicht. Aan weerszijden rechtgesloten vensters met tweedelige bovenlichten. Hanekammen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen boven de deur en de vensters. De sluitstenen zijn geornamenteerd en beschilderd. In de topgevel een samengesteld venster bestaande uit een vierruits venster met tweeruits zijlichten, onder rondboogvormige bovenlichten met in het midden een radiale roedenverdeling. Rond de bovenlichten blokken van gele baksteen. Waardering De langhuisboerderij is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een vaarboerderij, waarvan het land in de polder lag. De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als exemplarisch voorbeeld van de typisch Zuid-Hollandse langhuisboerderij en vanwege de rijke detaillering. In stedebouwkundig opzicht is de boerderij van algemeen belang dankzij de beeldbepalende ligging aan de Dorpsstraat en het water en vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met de bijgebouwen. Het exterieur van de boerderij is in hoge mate gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521964
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oudershoeve in Warmond

Groot Leerust

Burgemeester Ketelaarstraat 1
Warmond (Gemeente Teylingen)
Groot Leerust. Rechthoekig eenvoudig landhuis uit de 18e eeuw, veelhoekige houten koepel, 18e eeuw, aan de Leede gelegen.

Rechthoekig herenhuis

Dorpsstraat 73
Warmond (Gemeente Teylingen)
Gepleisterd rechthoekig herenhuis met rechte gootlijst en fraai gebeeldhouwde deur uit de overgang der 18e naar de 19e eeuw.

Lage gepleisterde huisjes

Dorpsstraat 69
Warmond (Gemeente Teylingen)
Lage gepleisterde huisjes met rechte gootlijst, zadeldak in topgevels eindigend, 18e eeuw.

Dubbel herenhuis

Dorpsstraat 68
Warmond (Gemeente Teylingen)
Gepleisterde gevel, langgerekt met rechte kroonlijst. Aardig dubbelherenhuis, beide deuromlijstingen met Louis seize motieven. Ongelukkige b..

Nederlands Hervormde kerk: Pastorie "De Roekenhof"

Herenweg 84
Warmond (Gemeente Teylingen)
Complexonderdeel 2 PASTORIE "De Roekenhof" is in rode baksteen over twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond opgetrokken onder een afgekn..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oudershoeve in Warmond

Foto's (1)