Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dorpspomp in Warmond

Overig

Dorpsstraat 36
2361BE Warmond (gemeente Teylingen)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1871


Beschrijving van Dorpspomp

Inleiding De zandstenen DORPSPOMP uit 1871 op het centrale dorpsplein van Warmond is recentelijk gerestaureerd. Omschrijving Rechthoekige zandstenen dorpspomp met afgeronde hoeken op vierkant basement. De schacht is voorzien van spaarvelden met een zwart geschilderde omlijsting en cirkel met stervormig ornament. De pomp wordt afgedekt door drie dekstukken en bekroond met een sierbol. Koperen wateruitlaat en ijzeren zwengel. Vijfhoekige put met tralierooster. Waardering De waterpomp is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als redelijk gaaf en representatief voorbeeld van een dorpspomp. De pomp is in hoge mate van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende situering op het dorpsplein, in de nabijheid van het oude gemeentehuis en de school met schoolmeesterswoning, in de dorpskern van Warmond. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521963
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dorpspomp in Warmond

Gemeentehuis

Dorpsstraat 36
Warmond (Gemeente Teylingen)
Inleiding GEMEENTEHUIS in Eclecticistische trant uit omstreeks 1857, gelegen aan het vierkante dorpsplein langs de Dorpsstraat in de oude d..

School en schoolmeesterwoning

Dorpsstraat 38
Warmond (Gemeente Teylingen)
Inleiding SCHOOL en SCHOOLMEESTERSWONING uit 1861 met aan de neogotiek verwante detaillering. De voorgevel van het samengestelde bouwvolume..

Boerderij

Dorpsstraat 43
Warmond (Gemeente Teylingen)
Gepleisterde boerderij in oorsprong uit de 17e eeuw. Het tegenwoordige uiterlijk wordt bepaald door een verbouwing in het derde kwart van de..

Vierkant huis

Kerkdam 2
Warmond (Gemeente Teylingen)
Voorheen St.Nicolaasgesticht, in de 18e eeuw Remonstrantse, in de 19e eeuw R.K.Kerk. Bakstenen vierkant huis met verdieping en schilddak, ei..

Laag huis

Herenweg 79
Warmond (Gemeente Teylingen)
Laag huis met rechte daklijst in topgevels eindigend.

Kaart & Routeplanner

Route naar Dorpspomp in Warmond

Foto's (1)