Meer dan 63.000 rijksmonumenten


School en schoolmeesterwoning in Warmond

Gebouw

Dorpsstraat 38
2361BE Warmond (gemeente Teylingen)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1861


Beschrijving van School en schoolmeesterwoning

Inleiding SCHOOL en SCHOOLMEESTERSWONING uit 1861 met aan de neogotiek verwante detaillering. De voorgevel van het samengestelde bouwvolume vormt de noordwestwand van het plein waaraan ook het gemeentehuis is gesitueerd. Het schoolgebouw is in de jaren zeventig van deze eeuw aan de achterzijde uitgebreid, deze aanbouw is voor de bescherming van ondergeschikt belang; inwendig is het verbouwd tot gymzaal. Omschrijving Het samengestelde pand bestaat uit twee rechthoekige bouwvolumes van verschillende grootte, opgetrokken in bruine baksteen onder een dubbel zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. Aan de pleinzijde twee tuitgevels (zuidoost) met deklijsten en in de geveltoppen uitgemetselde spitsboogfriezen. De gevels zijn geleed door lisenen en voorzien van decoratief metselwerk in gele baksteen. In de voorgevel van het woonhuis zesruits vensters en links een hoge paneeldeur onder een bovenlicht. Boven de gevelopeningen profiellijsten van gele baksteen, die op de begane grond zijn doorgetrokken. Onder de verdiepingvensters een gepleisterde waterlijst. De voorgevel van de voormalige school is gedecoreerd met speklagen, sierstenen en verticale sierbanden van gele baksteen. Voor het midden van de voorgevel een entreeportaal met zadeldak en een dubbele paneeldeur onder een halfrond bovenlicht. Het portaal wordt geflankeerd door lisenen die doorlopen tot aan het boogfries. In de spaarvelden tussen de lisenen twee zestienruits vensters met diagonale roedenverdeling in de getoogde bovenlichten en in de geveltop een getoogd zestienruits venster. Gepleisterde gevelplaten met het opschrift 'anno 1861' en 'school'. De zijgevel van het schoolgebouw (noordoost) wordt geleed door zes travee├źn met zestienruits vensters in spaarvelden tussen lisenen. In de getoogde bovenlichten een diagonale roedenverdeling. Onder de gootlijst een iets uitgemetseld fries met tandlijst en siermetselwerk van gele baksteen. Tuitgevels aan de achterzijde (noordwest) met een eenvoudig uitgemetseld fries. In de geveltop van de school een getoogd venster identiek aan dat in de voorgevel. In de gevel van het woonhuis een deur met bovenlicht en zes- en achtruits vensters. Waardering De school en schoolmeesterwoning zijn van algemeen belang vanweg de cultuurhistorische waarde als representatief en vrij gaaf voorbeeld van een dorpsschoolcomplex uit 1861. Het pand is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de herkenbare typologie, de neo-gotische detaillering en de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering van het exterieur. Het pand is in hoge mate van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende situering, in samenhang met het oude gemeentehuis, aan het dorpsplein in Warmond. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521961
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van School en schoolmeesterwoning in Warmond

Gemeentehuis

Dorpsstraat 36
Warmond (Gemeente Teylingen)
Inleiding GEMEENTEHUIS in Eclecticistische trant uit omstreeks 1857, gelegen aan het vierkante dorpsplein langs de Dorpsstraat in de oude d..

Dorpspomp

Dorpsstraat 36
Warmond (Gemeente Teylingen)
Inleiding De zandstenen DORPSPOMP uit 1871 op het centrale dorpsplein van Warmond is recentelijk gerestaureerd. Omschrijving Rechthoekig..

Vierkant huis

Kerkdam 2
Warmond (Gemeente Teylingen)
Voorheen St.Nicolaasgesticht, in de 18e eeuw Remonstrantse, in de 19e eeuw R.K.Kerk. Bakstenen vierkant huis met verdieping en schilddak, ei..

Boerderij

Dorpsstraat 43
Warmond (Gemeente Teylingen)
Gepleisterde boerderij in oorsprong uit de 17e eeuw. Het tegenwoordige uiterlijk wordt bepaald door een verbouwing in het derde kwart van de..

Laag huis

Herenweg 79
Warmond (Gemeente Teylingen)
Laag huis met rechte daklijst in topgevels eindigend.

Kaart & Routeplanner

Route naar School en schoolmeesterwoning in Warmond

Foto's (1)