Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watersportvereniging: kaagsociëteit in Warmond

Gebouw

Sweilandpolder 8
2362AG Warmond (gemeente Teylingen)
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1920 1920 ca. 1920


Beschrijving van Watersportvereniging: kaagsociëteit

Complexonderdeel 2 De koepel van de SOCIËTEIT is in baksteen opgetrokken op een twaalfzijdige plattegrond onder een twaalfzijdig rietgedekt tentdak. De top van het dak is opgelicht en er zijn tienruits vensters tussen geplaatst, waardoor een lichthuis is ontstaan. In 1997 zijn de oorspronkelijk stalen kozijnen met stalen roeden vervangen door aluminium kozijnen met dubbele beglazingen en roeden tussen de glasplaten. Loodslabben onder de vensters. De bakstenen gevel is witgeverfd met een zwartgeverfde plint. Iedere zijde van de koepel wordt grotendeels in beslag genomen door grote zesendertigruits vensters. Boven de vensters lateibalken, zwart geglazuurde waterdorpels eronder. Aan weerszijden van de vensters geometrisch siermetselwerk. In de koepel bevindt zich onder het grote lichthuis een spinvormige houten spant, bestaande uit twaalf ribben. Waardering De sociëteit is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de ontwikkeling van het toerisme rond de Kagerplassen in de jaren twintig van de twintigste eeuw. De sociëteit van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een starttoren met een voor de interbellum-periode karakteristiek vormgegeven koepel. In stedebouwkundig opzicht is de sociëteit van algemeen belang vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de starttoren en de siervaas. Bovendien is de sociëteit beeldbepalend gesitueerd aan de Kager plassen. De starttoren, sociëteit en bloembak zijn in hoge mate gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521958
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Watersportvereniging: kaagsociëteit in Warmond

Watersportvereniging: bloembak

Sweilandpolder 8
Warmond (Gemeente Teylingen)
Complexonderdeel 3 Gepleisterde BLOEMBAK op gemetseld basement. Het basement bestaat uit een vierkant tweesteense plint met een ronde opbou..

Watersportvereniging: starttoren

Sweilandpolder 7
Warmond (Gemeente Teylingen)
Complexonderdeel 1 De starttoren (SPORTGEBOUW) is opgetrokken in beton, heeft een vierkante plattegrond en verjongt zich naar boven toe in ..

Zweilandermolen

Sweilandpolder
Warmond (Gemeente Teylingen)
Zweilandermolen.

Lakermolen

Zuidzijde van de Lakerpolder; aan de Laak in de Kagerplassen
Warmond (Gemeente Teylingen)
Lakermolen. Ronde stenen molen, gebouwd in 1818.

't Sonnehuys: botenhuis

Bij hofpolder 5
Warmond (Gemeente Teylingen)
Complexonderdeel 2 Het BOTENHUIS is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met gepotdekselde houten wanden onder een zadeldak, dat een..

Kaart & Routeplanner

Route naar Watersportvereniging: kaagsociëteit in Warmond

Foto's (1)