Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Malgre Tout: dienstwoning in Warmond

Woonhuis

Poelweg 2
2361LK Warmond (gemeente Teylingen)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1900-1925


Beschrijving van Malgre Tout: dienstwoning

Complexonderdeel 2 DIENSTWONING, oorspronkelijk omvattende een garage met paardenstallen en een ingebouwde woning aan de Poelwegzijde, is over een bouwlaag opgetrokken in rode baksteen onder een rietgedekt wolfsdak. In de jaren vijftig van de twintigste eeuw is de tweede woning aangebracht. De voorgevel aan de straat (oost) heeft rechts voor de gevel een driezijdige erker onder een rietgedekt driezijdig tentdak. In de erker zijn beluikte ondervensters met negenruits bovenlichten geplaatst. De iets buiten het midden geplaatste entree bestaat uit een deur met een getoogt middenpaneel onder een achtruits bovenlicht. Links in de gevel een gekoppeld venster met een dubbel zesruits bovenlicht en halve luiken. Ter plaatse van de zolderverdieping twee gekoppelde vensters met dubbele vierruits bovenlichten. In de linker zijgevel (zuid) meerdere entrees onder meerruits bovenlichten en diverse vensters waaronder een venster onder een meerruits bovenlicht met een half luik. Boven deze gevel gebogen dakkapellen onder rietgedekte steekkappen. Midden in de linker zijgevel (zuid) is een rechtgesloten vierdelige inrijdeur geplaatst met panelen en ruitvormige vensters. Aan weerszijden daarvan een gekoppeld venster met dubbele zesruits bovenlichten en halve luiken. Boven de inrijdeuren een hooiluik onder een rietgedekte steekkap. Waardering De dienstwoning oorspronkelijk met garage en paardenstallen is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een bijgebouw bij een woonhuis dat als uitdrukking gezien kan worden van de ontwikkeling van buitenplaatsen in de gemeente Warmond. De dienstwoning is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een eenvoudig vormgegeven bijgebouw verwant aan het hoofdgebouw. De dienstwoning is redelijk gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De dienstwoning heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met het woonhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521955
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Malgre Tout: dienstwoning in Warmond

Malgre Tout: woonhuis

Oranje Nassaulaan 16
Warmond (Gemeente Teylingen)
Complexonderdeel 1 Langgerekt WOONHUIS opgetrokken in rode baksteen in kruisverband met twee bouwlagen onder een samengesteld met riet gede..

Villa Hagheweide

Oranje Nassaulaan 10
Warmond (Gemeente Teylingen)
Inleiding De WOONHUIS van het type villa genaamd "Hagheweide" werd in 1912 ontworpen in de Engelse Landhuisstijl door architectenbureau S..

Tolhek

Oranje Nassaulaan / Leidse Trekvaart
Warmond (Gemeente Teylingen)
Tolhek, gesmeed ijzeren hek met gekroonde wapens Stirum en Warmond. 18e eeuw. Gelegen aan de Leidse trekvaart.

Tolhuysch

Jaagpad 1
Oegstgeest
Tolgaarderswoning, 17e eeuw, met latere toevoegsels.

Tolhek

Jaagpad 1
Oegstgeest
Monumentaal tolhek, met pijlers van baksteen en zandstenen bekroning. Aan weerszijden de wapens van Haarlem en Leiden met jaartal 1656.

Kaart & Routeplanner

Route naar Malgre Tout: dienstwoning in Warmond

Foto's (1)