Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Malgre Tout: woonhuis in Warmond

Woonhuis

Oranje Nassaulaan 16
2361LC Warmond (gemeente Teylingen)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1900-1925


Beschrijving van Malgre Tout: woonhuis

Complexonderdeel 1 Langgerekt WOONHUIS opgetrokken in rode baksteen in kruisverband met twee bouwlagen onder een samengesteld met riet gedekt schilddak met dakkapellen en halfronde steekkappen. De vensters van het pand zijn grotendeels gelijkvormig; het zijn gekoppelde vensters onder een dubbel negenruits bovenlicht met halve luiken. De voorgevel aan de straatzijde (zuid) bestaat uit drie delen waarvan het middelste risaleert. In het rechter bouwdeel zijn twee vensters geplaatst. In het risalerende centrale deel zijn eveneens twee vensters geplaatst en een grote gekoppelde vensterpartij met terrasdeuren, deze laatste dateren uit de jaren vijftig van de twintigste eeuw en kwamen in de plaats van een loggia. De zijgevel van het risaliet (oost) heeft drie vensters. In het rechter terugliggende bouwdeel is een venster geplaatst. De kopse gevel aan de oostzijde bezit twee vensters. In de achtergevel (noord) is de entree geplaatst binnen een portiek onder een luifel. Aan weerszijden daarvan zijn vensters geplaatst, geheel links in de gevel bevindt zich een tweede entree met een zesruits bovenlicht. Op de verdieping zijn drie meerruits vensters geplaatst met halve luiken. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een woonhuis gebouwd in landelijke stijl. Het woonhuis is vrijwel gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Het woonhuis heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de daarnaast gelegen dienstwoning. Tevens heeft het woonhuis stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de Oranje Nassaulaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521954
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Malgre Tout: woonhuis in Warmond

Malgre Tout: dienstwoning

Poelweg 2
Warmond (Gemeente Teylingen)
Complexonderdeel 2 DIENSTWONING, oorspronkelijk omvattende een garage met paardenstallen en een ingebouwde woning aan de Poelwegzijde, is o..

Villa Hagheweide

Oranje Nassaulaan 10
Warmond (Gemeente Teylingen)
Inleiding De WOONHUIS van het type villa genaamd "Hagheweide" werd in 1912 ontworpen in de Engelse Landhuisstijl door architectenbureau S..

Tolhek

Oranje Nassaulaan / Leidse Trekvaart
Warmond (Gemeente Teylingen)
Tolhek, gesmeed ijzeren hek met gekroonde wapens Stirum en Warmond. 18e eeuw. Gelegen aan de Leidse trekvaart.

Tolhuysch

Jaagpad 1
Oegstgeest
Tolgaarderswoning, 17e eeuw, met latere toevoegsels.

Tolhek

Jaagpad 1
Oegstgeest
Monumentaal tolhek, met pijlers van baksteen en zandstenen bekroning. Aan weerszijden de wapens van Haarlem en Leiden met jaartal 1656.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)