't Sonnehuys: botenhuis in Warmond

Bij hofpolder 5
2360AA Warmond (gemeente Teylingen)

Beschrijving van 't Sonnehuys: botenhuis

Complexonderdeel 2 Het BOTENHUIS is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met gepotdekselde houten wanden onder een zadeldak, dat een aankapping heeft aan de zuidwestelijke langsgevel. In de voorgevel (zuidoost) een rechtgesloten dubbele opgeklampte deur met gehengen onder drie vierkante decoratieve nissen en een ruitvormige nis in de top. Links van de deur een korfboogvormige gevelopening. In de rechter zijgevel (noordoost) een houten deur en twee vierruits vensters met houten kozijnen. Waardering Het botenhuis van 't Sonnehuijs is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de ontwikkeling van het toerisme rond de Kager Plassen in de eerste decennia van de twintigste eeuw. Het botenhuis van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde wegens de aan de Engelse landhuisstijl verwante bouwstijl met boerderij-elementen. In stedebouwkundig opzicht is het van algemeen belang vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met het zomerhuis en de beeldbepalende ligging op een eiland aan de Kager Plassen. Het botenhuis is vrijwel gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)