Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands Hervormde kerk: Pastorie "De Roekenhof" in Warmond

Kerkelijk Gebouw

Herenweg 84
2361ET Warmond (gemeente Teylingen)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1875-1900


Beschrijving van Nederlands Hervormde kerk: Pastorie "De Roekenhof"

Complexonderdeel 2 PASTORIE "De Roekenhof" is in rode baksteen over twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond opgetrokken onder een afgeknot schilddak met gesmoorde Hollandse pannen en een ver overstekende gootlijst. De gevels zijn voorzien van gepleisterde plint, hoeklisenen en een cordonlijst tussen de begane grond en de verdieping. Verder zijn de gevels geleed door T-vensters in gepleisterde lijsten. Op de begane grond met een getoogde bovendorpel en op de verdieping recht gesloten. De symmetrische voorgevel (noordwest) telt vijf vensterassen. De centrale vensteras risaleert, is één laag hoger opgetrokken en is geheel gepleisterd. In de middenrisaliet een dubbele paneeldeur met smeedijzeren hekwerk onder een luifel. Op de verdieping en in het hoger opgetrokken deel onder een steekkap een rondboogvenster. Twee vensterassen in de linker zijgevel (noordoost). Op de verdieping is het rechter venster uitgevoerd als gepleisterde blinde nis. In de geveltop een rondboogvenster. Op de begane grond in de achtergevel (zuidoost) drie terrasdeuren, een deur en een venster. De rechter zijgevel telt drie vensterassen. De middelste vensters zijn uitgevoerd als gepleisterde blinde nissen. Ook hier in de top een rondboogvenster. Waardering De pastorie is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een Nederlands Hervormde kerk met bijbehorende pastorie uit het laatste kwart van de vorige eeuw. De pastorie is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de bij de kerk passende Eclecticistische bouwstijl met neogotische elementen, karakteristiek voor de bouwperiode. De pastorie is uitwendig gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De pastorie is van stedebouwkundig belang als onderdeel van het complex en vanwege de beeldbepalende situering in de dorpskern van Warmond. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521949
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands Hervormde kerk: Pastorie "De Roekenhof" in Warmond

Nederlands Hervormde kerk: kerk

Herenweg 82
Warmond (Gemeente Teylingen)
Complexonderdeel 1 De Nederlands Hervormde KERK is opgetrokken in rode baksteen op een T-vormige plattegrond onder een zadeldak met steekka..

Nederlands Hervormde kerk: twee bruggen met toegangshekken

Herenweg 82
Warmond (Gemeente Teylingen)
Complexonderdeel 3 De toegang tot het terrein van de Nederlands Hervormde Kerk wordt gevormd door twee BRUGGEN waarop TOEGANGSHEKKEN gelege..

Rechthoekig herenhuis

Dorpsstraat 73
Warmond (Gemeente Teylingen)
Gepleisterd rechthoekig herenhuis met rechte gootlijst en fraai gebeeldhouwde deur uit de overgang der 18e naar de 19e eeuw.

Lage gepleisterde huisjes

Dorpsstraat 69
Warmond (Gemeente Teylingen)
Lage gepleisterde huisjes met rechte gootlijst, zadeldak in topgevels eindigend, 18e eeuw.

Oudershoeve

Dorpsstraat 89
Warmond (Gemeente Teylingen)
Inleiding De Oudershoeve is een LANGHUISBOERDERIJ uit 1885. Achter de boerderij staan een aantal schuren en een hooiberg. Een sloot steekt ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)