Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Zwanenburg: zomerhuis in Warmond

Boerderij

Jan Steenlaan 5
2361CK Warmond (gemeente Teylingen)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1868


Beschrijving van Het Zwanenburg: zomerhuis

Complexonderdeel 2 Het ZOMERHUIS is boven een gemetselde plint in rode baksteen opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met oude Hollandse pannen en windveren. In de gevels rechtgesloten en getoogde venster- en deuropeningen onder een doorgetrokken op de gevel liggende lijst van gele baksteen, die rond de bovenzijde van de openingen een omlijsting vormt. Houten waterdorpels onder de vensters. In de symmetrische voorgevel (noordwest) op de begane grond twee rechtgesloten zesruits vensters. In de topgevel een vierruits venster onder een rondboogvormig bovenlichten met een radiale roedenverdeling. Onder het venster een sierlijst van gele baksteen, rond het bovenlicht blokken van gele baksteen. De windveren in de voorgevel zijn voorzien van houtsnijwerk, evenals de makelaar met sierspant. In de rechter zijgevel (zuidwest) van het voorhuis een getoogd venster met een vierruits bovenlicht. Rechts van het venster een pomp. Daarachter een dubbele getoogde houten deur, geflankeerd door twee deuren met een getoogd bovenlicht. In het dak twee platte dakkapellen met dubbele houten luiken onder vierruits bovenlichten en zinken bedekking aan de zijkanten. In de linker zijgevel (noordoost) tegen het voorhuis een boenstoep in een houten uitbouw onder een lessenaardak. Achter de boenstoep drie getoogde stalvensters met een facetvormige ijzeren roedenverdeling en een houten rechtgesloten staldeur onder een rollaag. In deze gevel geen gele baksteen sierelementen. De symmetrische achtergevel (zuidoost) heeft op de verdieping een getoogde vensteropening met opgeklampte hooiluiken, onder een lijst van gele baksteen. Van het INTERIEUR zijn onder meer bewaard gebleven: een waterkachel, broodoven, bakstenen schouw, binnenluiken en een hardstenen plaat rechts naast de schouw waar de karnmolen op stond. Waardering Het zomerhuis met bijbehorende interieuronderdelen is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een zomerhuis met een rijke detaillering. In stedebouwkundig opzicht is het zomerhuis van algemeen belang dankzij de beeldbepalende ligging aan de Jan Steenstraat en het water en vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met de boerderij. Het exterieur van het zomerhuis is in hoge mate gaaf, in het interieur zijn belangrijke onderdelen bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521946
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het Zwanenburg: zomerhuis in Warmond

Het Zwanenburg: langhuisboerderij

Jan Steenlaan 7
Warmond (Gemeente Teylingen)
Complexonderdeel 1 De LANGHUISBOERDERIJ is in rode baksteen opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een rietgedekt zadeldak met w..

Boerderij met zomerhuis en uitbouw

Jan Steenlaan 9
Warmond (Gemeente Teylingen)
Boerderij, langhuistype met zomerhuis en uitbouw, hoog voorhuis met topgevel, deels onderkelderd, opkamer. 17e eeuw; nieuw pannendak.

Huisje nr. 34 huisje nr. 36 (woonhuis van Jan Steen) huisje nr. 38

Jan Steenlaan 34
Warmond (Gemeente Teylingen)
Huisjes, nr 34; laag woninkje met topgevel 19e eeuw; nr 36: huisje met afgeknotte topgevel, bepleisterd, console met jaartal 1611; woonhuis ..

Vroenhof: tuinmanswoning

Dorpsstraat 1
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving onderdeel 8: TUINMANSWONING . In de overtuin staat een vermoedelijk laat-19e-eeuwse, op rechthoekige grondslag opgetrokken, ba..

Vroenhof: landhuis

Herenweg 52
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Vroenhof). Direct aan de Herenweg ligt de notariswoning, in 1865 gebouwd in eclectische stijl en oo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Het Zwanenburg: zomerhuis in Warmond

Foto's (1)