Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkelpand voorgevel met winkelpui in Strijen

Gebouw

Kerkstraat 24
3291AL Strijen
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1880 1880 ca. 1880


Beschrijving van Winkelpand voorgevel met winkelpui

Inleiding WINKELPAND met omstreeks 1880 gebouwde voorgevel met winkelpui. De representatieve gevel is gebouwd in de destijds gangbare stijl van het Eclecticisme. Het pand maakt deel uit van de gesloten gevelwand in het dorpscentrum van Strijen en vormt een ensemble met het niet van rijkswege beschermde buurpand nr. 26, waarmee het is verbonden. Omschrijving Het winkelpand wordt afgesloten met een afgewolfd zadeldak en heeft een voorgevel in de vorm van een ingezwenkte lijstgevel of afgeknotte klokgevel, een geveltype dat zeer karakteristiek is voor de bouwtijd. De symmetrische gevel is opgetrokken in gepleisterde baksteen, die is verlevendigd met schijnvoegen. De gevel wordt horizontaal geleed door een cordonlijst en is voorzien van getoogde gevelopeningen en een grijs geschilderde plint met diamantkoppen. De entree bestaat uit een ondiepe portiek met schuine wanden en een dubbele paneel-/glasdeur met pseudo-stolpnaald en diamantkop in het onderpaneel. De deur is voorzien van een getoogd bovenlicht met afgeronde hoeken. Het portiek staat onder een toog met filigrain-snijwerk en een door een kuif met vrouwenkopje en loofwerk bekroonde, geprofileerde kroonlijst die doorloopt boven de etalageramen aan weerszijden en de hoekpenanten. De hoeken van het portiek worden geaccentueerd door een halfzuiltje dat wordt beƫindigd door gesneden kapitelen met acanthusbladmotieven, waartussen het snijwerk van de toog is geklemd. De etalagevensters zijn voorzien van houten ramen met afgeronde hoeken in zowel de boven- als de onderramen. De etalageramen staan eveneens onder geprofileerde, met kuiven versierde togen. Tussen de winkelpui en de hierboven staande gevelpartij ligt een geprofileerde cordonlijst. Het getoogde venster hierboven is voorzien van een T-raam met afgeronde hoeken en een geprofileerde omlijsting met kuifbekroning. De rechter gevelhoek is versierd met een plastisch ornament. De gehele geveltop wordt omlijst door een licht uitkragende lijst van spiegelbogen. De geveltop wordt beƫindigd door een entablement met een geprofileerde, uitkragende kroonlijst. De rechter zijgevels van zowel het hoofdvolume als het lagere bedrijfsgedeelte hierachter zijn opgetrokken in schone baksteen. De linker zijgevel grenst aan het buurpand. Waardering Het winkelpand heeft cultuurhistorische waarde, ensemblewaarde en architectuurhistorische waarde. - Het pand heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een ontwikkeling in de winkelarchitectuur. - Het pand heeft ensemblewaarde als een bijzonder onderdeel van de bebouwing in de oude dorpskern. - Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere vormgeving en detaillering van de voorgevel met winkelpui. - Het pand is tevens van belang vanwege de grote mate van gaafheid van de winkelpui. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521943
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkelpand voorgevel met winkelpui in Strijen

Grote- of St. Lambertuskerk

Kerkstraat 48
Strijen
Ned.Herv.Kerk. Eenbeukig laatgotische kerk met vijfzijdig gesloten koor en houten tongewelven. Noorderzijbeuk en zuiderzijbeuk beide van lat..

Raadhuis

Kerkstraat 54
Strijen
Inleiding Het RAADHUIS van Strijen is gebouwd in 1927 naar een ontwerp van de 's-Gravendeelse architect Diederik Visser, de latere gemeent..

Hoeve "Bouwlust"

Zuid-Kavelsedijk 3
Strijen
Hoeve "Bouwlust". Boerderij, waarvan het langgerekte, dwars voor de stal gebouwde woonhuis een pannen zadeldak tussen puntgevels draagt. Van..

Boerderij Ora et Labora

Land van Esseweg 6
Strijen
Inleiding In de huidige vorm waarschijnlijk omstreeks 1875 gebouwde BOERDERIJ voor gemengd bedrijf van het kop-romp- en zij-langsdeeltype. ..

Boerderij Ora et Labora: vier schuren

Land van Esseweg 6
Strijen
Inleiding Ensemble van vier SCHUREN behorende bij het boerderijcomplex 'Ora et Labora'. De in een Ambachtelijk-traditionele stijl gebouwde,..

Kaart & Routeplanner