Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kooimast, gebruikt als elektriciteits-verdeelpaal, alsmede als lantaarnpaal in Poortugaal

Nijverheid Industrie

Welhoeksedijk 2
3171TB Poortugaal (gemeente Albrandswaard)
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1920 1920 ca. 1920


Beschrijving van Kooimast, gebruikt als elektriciteits-verdeelpaal, alsmede als lantaarnpaal

Inleiding KOOIMAST, gebruikt als elektriciteits-verdeelpaal, alsmede als lantaarnpaal. De kooimast is gesitueerd aan de samenkomst van Welhoeksedijk, Albrandswaardsedijk en Kijvelandsedijk en is waarschijnlijk in de jaren '20 van de twintigste eeuw geplaatst. De paal is niet of nauwelijks gewijzigd, en heeft niet meer de oorspronkelijke functie sinds de aanleg van een ondergronds elektriciteitsnetwerk. De mast wordt gekenmerkt door een sobere en funktionele vormgeving. Omschrijving Gietijzeren kooimast, opgebouwd uit vier onderling verbonden, taps toelopende staanders met vakwerk, die een open trommel (kooi) dragen. Aan de kooi bevinden zich de isolatoren voor de verschillende aftakkingen. Hieraan werden de electriciteitskabels bevestigd. Onder de kooi is een straatlamp opgehangen aan een ijzeren arm haaks op de mast. Aan de voet van de mast is een metalen verdeelkast met tendak geplaatst. Waardering De kooimast is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische, de situationele en de zeldzaamheidswaarde. - De kooimast heeft cultuurhistorische waarde en zeldzaamheidswaarde als een bijzonder en inmiddels zeer zeldzaam geworden overblijfsel van het eerste bovengrondse elektriciteitsnet in de regio. - De kooimast heeft architectuurhistorische waarde vanwege de kenmerkende sobere en funktionele vormgeving en constructiewijze, en is gaaf bewaard gebleven. - De kooimast heeft situationele waarde vanwege de specifieke situering aan een kruising van wegen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521934
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kooimast, gebruikt als elektriciteits-verdeelpaal, alsmede als lantaarnpaal in Poortugaal

Huisterp

-
Poortugaal (Gemeente Albrandswaard)
Huisterp. Datering: Middeleeuwen.

Huisterp

-
Poortugaal (Gemeente Albrandswaard)
Huisterp. Datering: Middeleeuwen.

Hoeve met dwars woongedeelte

Kerkstraat 25
Poortugaal (Gemeente Albrandswaard)
Mooie hoeve (XVIII) met dwars woongedeelte en op het rechter deel van de voorgevel een afgeknotte puntgevel met vlechtingen en sierankers. S..

Nederlands Hervormde Kerk

Kerkstraat 90
Poortugaal (Gemeente Albrandswaard)
Ned. Herv. Kerk. Laat-gotisch bouwwerk, onderbouw toren XIV, verhoogd XV B; koor midden XV; dwarsschip en kapellen tegen de toren XV B; schi..

Vrijwel gaaf bewaarde, kapitale hoeve. IJsselstenen woonhuis, met de schuur een geknikte plattegrond vormend. Aan de linker zijgevel een uitbouw met p ..

Werkersdijk 25
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Vrijwel gaaf bewaarde, kapitale hoeve, in jaartalankers in de voorgevel gedateerd 1799. IJsselstenen woonhuis, met de schuur een geknikte pl..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kooimast, gebruikt als elektriciteits-verdeelpaal, alsmede als lantaarnpaal in Poortugaal