Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hekwerk met toegangshek, behorende bij het boerderijcomplex ten westen van de Rijsdijk te Rhoon. Het ijzeren hekwerk vormt de omheining van het erf in Rhoon

Overig

Rijsdijk 109
3161EV Rhoon (gemeente Albrandswaard)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1800-1900


Beschrijving van Hekwerk met toegangshek, behorende bij het boerderijcomplex ten westen van de Rijsdijk te Rhoon. Het ijzeren hekwerk vormt de omheining van het erf

Inleiding HEKWERK met TOEGANGSHEK, behorende bij het boerderijcomplex ten westen van de Rijsdijk te Rhoon. Het ijzeren hekwerk vormt de omheining van het erf en is in de tweede helft van de negentiende eeuw geplaatst. Omschrijving Het hekwerk is geplaatst aan de westzijde van de dijk langs de boomgaard, maakt een knik en vormt dan de erfafscheiding aan de zuidzijde van het erf. In deze zijde is een toegangshek aangebracht. Het gietijzeren hekwerk is opgebouwd uit kolommen met bolornament en dwarssteun, met tussen de kolommen een twintig spijlen breed hekdeel. Aan de dijk zijn twaalf hekdelen geplaatst, aan de zuidzijde van het erf zijn ten oosten van het toegangshek vier hekdelen geplaatst en ten westen van de toegangspoort twee hekdelen. Het toegangshek is opgebouwd uit twee forsere kolommen waaraan twee scharnierende hekdelen zijn opgehangen. Deze hekdelen worden naar het midden toe hoger. De spijlen zijn hier voorzien van pijlpunten. Waardering Het hekwerk is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de ensemblewaarde. - Het hek heeft cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het boerenerf. - Het hek heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de overige complexonderdelen. - Het hek is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521933
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hekwerk met toegangshek, behorende bij het boerderijcomplex ten westen van de Rijsdijk te Rhoon. Het ijzeren hekwerk vormt de omheining van het erf in Rhoon

Boerderij van het type Vlaamse schuur behorende tot het boerderijcomplex aan de westzijde van de Rijsdijk te Rhoon, gebouwd in Ambachtelijk-traditione ..

Rijsdijk 109
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Inleiding BOERDERIJ van het type Vlaamse schuur behorende tot het boerderijcomplex aan de westzijde van de Rijsdijk te Rhoon, gebouwd in ..

Wagenschuur, behorende bij het boerderijcomplex aan de westzijde van de Rijsdijk te Rhoon

Rijsdijk 109
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Inleiding WAGENSCHUUR, behorende bij het boerderijcomplex aan de westzijde van de Rijsdijk te Rhoon en gebouwd in Abachtelijk-traditionele ..

De houten schuur, behorende tot het boerderijcomplex aan de westzijde van de Rijsdijk te Rhoon, is een voorbeeld van een boerenschuur in Ambachtelijk- ..

Rijsdijk 109
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Inleiding De houten SCHUUR, behorende tot het boerderijcomplex aan de westzijde van de Rijsdijk te Rhoon, is een voorbeeld van een boerensc..

Boerderij van het type Vlaamse schuur met zijlangsdeel en woonhuis in het verlengde van de schuur, gebouwd in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant van ..

Rijsdijk 104
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Inleiding BOERDERIJ van het type Vlaamse schuur met zijlangsdeel en woonhuis in het verlengde van de schuur, gebouwd in Ambachtelijk-tradi..

Wagenschuur gebouwd in een sobere, aan de Chaletstijl verwante bouwstijl en behorende bij het boerderijcomplex ten oosten van de Rijsdijk te Rhoon. De ..

Rijsdijk 104
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Inleiding WAGENSCHUUR gebouwd omstreeks 1910 in een sobere, aan de Chaletstijl verwante bouwstijl en behorende bij het boerderijcomplex ten..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hekwerk met toegangshek, behorende bij het boerderijcomplex ten westen van de Rijsdijk te Rhoon. Het ijzeren hekwerk vormt de omheining van het erf in Rhoon