Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De houten schuur, behorende tot het boerderijcomplex aan de westzijde van de Rijsdijk te Rhoon, is een voorbeeld van een boerenschuur in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant in Rhoon

Boerderij

Rijsdijk 109
3161EV Rhoon (gemeente Albrandswaard)
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van De houten schuur, behorende tot het boerderijcomplex aan de westzijde van de Rijsdijk te Rhoon, is een voorbeeld van een boerenschuur in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant

Inleiding De houten SCHUUR, behorende tot het boerderijcomplex aan de westzijde van de Rijsdijk te Rhoon, is een voorbeeld van een boerenschuur in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De schuur is circa 1900 gebouwd. De schuur is gesitueerd in de noordwestelijke hoek van het erf, op circa 7 meter afstand van de Vlaamse schuur. Aan de achterzijde is onder een geknikt lessenaarsdak een aanbouw gerealiseerd. In de jaren 1990 is de schuur middels een houten schutting verbonden met de Vlaamse schuur. Omschrijving De schuur heeft een L-vormige plattegrond met één bouwlaag onder een aan de dijk evenwijdig zadeldak, gedekt met gesmoorde tuile du Nord. Aan de achterzijde is een aanbouw gerealiseerd onder een lessenaarsdak. In het oostelijke dakschild is een dakluik opgenomen met een lessenaarsdak. De wanden van de schuur zijn gepotdekseld. In de gevels zijn segmentboogvormige gietijzeren vensters aangebracht. In de vensters is een ingeschreven rechthoek geplaatst. In de symmetrische voorgevel (oostzijde) staat onder de dakkapel een houten deur. In de asymmetrische achtergevel is in het teruggelegen deel een venster geplaatst. In de bouwvallige aanbouw zijn enkele openingen met gaas toegedekt. De linker zijgevel heeft in het midden een venster en in de top van de gevel een houten luik met bovenlicht. In de rechter zijgevel staan twee vensters en in de top van de gevel bevindt zich een houten luik met bovenlicht. Waardering De houten schuur is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, architectuurhistorische en ensemblewaarde. - De schuur is van cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het boerenerf, dat goed herkenbaar en gaaf bewaard is gebleven. - De schuur is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een omstreeks 1900 in Ambachtelijk-traditionele trant gebouwde boerenschuur op een boerenerf. - De schuur heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521931
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De houten schuur, behorende tot het boerderijcomplex aan de westzijde van de Rijsdijk te Rhoon, is een voorbeeld van een boerenschuur in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant in Rhoon

Boerderij van het type Vlaamse schuur behorende tot het boerderijcomplex aan de westzijde van de Rijsdijk te Rhoon, gebouwd in Ambachtelijk-traditione ..

Rijsdijk 109
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Inleiding BOERDERIJ van het type Vlaamse schuur behorende tot het boerderijcomplex aan de westzijde van de Rijsdijk te Rhoon, gebouwd in ..

Wagenschuur, behorende bij het boerderijcomplex aan de westzijde van de Rijsdijk te Rhoon

Rijsdijk 109
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Inleiding WAGENSCHUUR, behorende bij het boerderijcomplex aan de westzijde van de Rijsdijk te Rhoon en gebouwd in Abachtelijk-traditionele ..

Hekwerk met toegangshek, behorende bij het boerderijcomplex ten westen van de Rijsdijk te Rhoon. Het ijzeren hekwerk vormt de omheining van het erf

Rijsdijk 109
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Inleiding HEKWERK met TOEGANGSHEK, behorende bij het boerderijcomplex ten westen van de Rijsdijk te Rhoon. Het ijzeren hekwerk vormt de om..

Boerderij van het type Vlaamse schuur met zijlangsdeel en woonhuis in het verlengde van de schuur, gebouwd in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant van ..

Rijsdijk 104
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Inleiding BOERDERIJ van het type Vlaamse schuur met zijlangsdeel en woonhuis in het verlengde van de schuur, gebouwd in Ambachtelijk-tradi..

Wagenschuur gebouwd in een sobere, aan de Chaletstijl verwante bouwstijl en behorende bij het boerderijcomplex ten oosten van de Rijsdijk te Rhoon. De ..

Rijsdijk 104
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Inleiding WAGENSCHUUR gebouwd omstreeks 1910 in een sobere, aan de Chaletstijl verwante bouwstijl en behorende bij het boerderijcomplex ten..

Kaart & Routeplanner