Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wagenschuur, behorende bij het boerderijcomplex aan de westzijde van de Rijsdijk te Rhoon in Rhoon

Boerderij

Rijsdijk 109
3161EV Rhoon (gemeente Albrandswaard)
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Wagenschuur, behorende bij het boerderijcomplex aan de westzijde van de Rijsdijk te Rhoon

Inleiding WAGENSCHUUR, behorende bij het boerderijcomplex aan de westzijde van de Rijsdijk te Rhoon en gebouwd in Abachtelijk-traditionele trant omstreeks 1900. De wagenschuur is gesitueerd aan de westzijde van de met kiezels bedekte erf-weg, in de zuidwestelijke hoek van het erf. De oorspronkelijk rechthoekige schuur is later uitgebreid met een rechthoekig volume onder een lessenaarsdak, in gebruik als varkens- en/of kleinveestal. Omschrijving De wagenschuur heeft een L-vormige plattegrond met één bouwlaag. De stam van de L staat evenwijdig aan het kiezelpad en heeft een zadeldak. Aan de achterzijde bevindt zich een rechthoekige uitbouw onder een geknikt lessenaarsdak. Het dak is gedekt met rode pannen. De houten windveren en smalle houten gootlijsten zijn wit geverfd. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband. In de voorgevel (oostzijde) zijn drie dubbele wagendeuren aangebracht. De achtergevel is in het teruggelegen deel links voorzien van een segmentboogvormig venster en in het risalerende deel rechts van een luik laag bij de grond. De linker zijgevel heeft in het hoofdvolume twee segmentboogvormige vensters en in de aanbouw links een rechtgesloten staldeur. De rechter zijgevel is eveneens voorzien van twee segmentboogvormige vensters. Waardering De wagenschuur is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, architectuurhistorische en ensemblewaarde. - De wagenschuur heeft cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het boerenerf, dat goed herkenbaar en redelijk gaaf bewaard is gebleven. - De wagenschuur heeft architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een omstreeks 1900 in Ambachtelijk-traditionele stijl gebouwde schuur. - De wagenschuur heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521930
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wagenschuur, behorende bij het boerderijcomplex aan de westzijde van de Rijsdijk te Rhoon in Rhoon

Boerderij van het type Vlaamse schuur behorende tot het boerderijcomplex aan de westzijde van de Rijsdijk te Rhoon, gebouwd in Ambachtelijk-traditione ..

Rijsdijk 109
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Inleiding BOERDERIJ van het type Vlaamse schuur behorende tot het boerderijcomplex aan de westzijde van de Rijsdijk te Rhoon, gebouwd in ..

De houten schuur, behorende tot het boerderijcomplex aan de westzijde van de Rijsdijk te Rhoon, is een voorbeeld van een boerenschuur in Ambachtelijk- ..

Rijsdijk 109
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Inleiding De houten SCHUUR, behorende tot het boerderijcomplex aan de westzijde van de Rijsdijk te Rhoon, is een voorbeeld van een boerensc..

Hekwerk met toegangshek, behorende bij het boerderijcomplex ten westen van de Rijsdijk te Rhoon. Het ijzeren hekwerk vormt de omheining van het erf

Rijsdijk 109
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Inleiding HEKWERK met TOEGANGSHEK, behorende bij het boerderijcomplex ten westen van de Rijsdijk te Rhoon. Het ijzeren hekwerk vormt de om..

Boerderij van het type Vlaamse schuur met zijlangsdeel en woonhuis in het verlengde van de schuur, gebouwd in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant van ..

Rijsdijk 104
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Inleiding BOERDERIJ van het type Vlaamse schuur met zijlangsdeel en woonhuis in het verlengde van de schuur, gebouwd in Ambachtelijk-tradi..

Wagenschuur gebouwd in een sobere, aan de Chaletstijl verwante bouwstijl en behorende bij het boerderijcomplex ten oosten van de Rijsdijk te Rhoon. De ..

Rijsdijk 104
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Inleiding WAGENSCHUUR gebouwd omstreeks 1910 in een sobere, aan de Chaletstijl verwante bouwstijl en behorende bij het boerderijcomplex ten..

Kaart & Routeplanner

Route naar Wagenschuur, behorende bij het boerderijcomplex aan de westzijde van de Rijsdijk te Rhoon in Rhoon