Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toegangshek, behorende bij het agrarisch complex ten oosten van de Rijsdijk te Rhoon. Het toegangshek is rijk gedecoreerd en ongewijzigd op de oorspronkelijke plaats bewaard gebleven in Rhoon

Overig

Rijsdijk 104
3161EW Rhoon (gemeente Albrandswaard)
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1868 1868 ca. 1868


Beschrijving van Toegangshek, behorende bij het agrarisch complex ten oosten van de Rijsdijk te Rhoon. Het toegangshek is rijk gedecoreerd en ongewijzigd op de oorspronkelijke plaats bewaard gebleven

Inleiding TOEGANGSHEK, behorende bij het agrarisch complex ten oosten van de Rijsdijk te Rhoon, geplaatst kort na de bouw van de boerderij in 1868. Het toegangshek is rijk gedecoreerd en ongewijzigd op de oorspronkelijke plaats bewaard gebleven. Omschrijving Het toegangshek staat op hardstenen dekplaten, die de bovenzijde vormen van een gemetselde brug. De brug overspant een brede, evenwijdig aan de Rijsdijk lopende sloot. Het symmetrische, gietijzeren hekwerk bestaat uit twee gecanneleerde, gietijzeren kolommen, bekroond door witgeschilderde bolvormige ornamenten waartussen twee draaiende hekdelen. De draaihekken zijn elk versierd met spijlen met pijlpunten die samen in het midden een cirkel met spaken vormen. Aan weerszijden van de kolommen zijn voluutvormige wangen geplaatst ter afscherming van de aflopende oevers. Op de brug zijn ter afscherming van het water twee hekken bestaande uit balusterpijlers en liggers aangebracht. Waardering Het toegangshek is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de ensemblewaarde. - Het hek is van cultuurhistorische waarde als een bijzonder voorbeeld van een type hek uit het einde van de 19e eeuw, en als onderdeel van een agrarisch bedrijf. - Het hek heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de overige complexonderdelen. - Het hek is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521927
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toegangshek, behorende bij het agrarisch complex ten oosten van de Rijsdijk te Rhoon. Het toegangshek is rijk gedecoreerd en ongewijzigd op de oorspronkelijke plaats bewaard gebleven in Rhoon

Boerderij van het type Vlaamse schuur met zijlangsdeel en woonhuis in het verlengde van de schuur, gebouwd in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant van ..

Rijsdijk 104
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Inleiding BOERDERIJ van het type Vlaamse schuur met zijlangsdeel en woonhuis in het verlengde van de schuur, gebouwd in Ambachtelijk-tradi..

Wagenschuur gebouwd in een sobere, aan de Chaletstijl verwante bouwstijl en behorende bij het boerderijcomplex ten oosten van de Rijsdijk te Rhoon. De ..

Rijsdijk 104
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Inleiding WAGENSCHUUR gebouwd omstreeks 1910 in een sobere, aan de Chaletstijl verwante bouwstijl en behorende bij het boerderijcomplex ten..

Kleine kas voor de teelt van groente, behorende bij het boerderijcomplex ten oosten van de Rijsdijk te Rhoon

Rijsdijk 104
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Inleiding Kleine KAS voor de teelt van groente, behorende bij het boerderijcomplex ten oosten van de Rijsdijk te Rhoon, waarschijnlijk gebo..

Siertuin met twee bruggetjes, behorende bij het boerderijcomplex ten oosten van de Rijsdijk te Rhoon, aangelegd in Traditioneel-inheemse tuinstijl

Rijsdijk 104
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Inleiding SIERTUIN met twee bruggetjes, behorende bij het boerderijcomplex ten oosten van de Rijsdijk te Rhoon, aangelegd kort na de bouw v..

Boerderij van het type Vlaamse schuur behorende tot het boerderijcomplex aan de westzijde van de Rijsdijk te Rhoon, gebouwd in Ambachtelijk-traditione ..

Rijsdijk 109
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Inleiding BOERDERIJ van het type Vlaamse schuur behorende tot het boerderijcomplex aan de westzijde van de Rijsdijk te Rhoon, gebouwd in ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Toegangshek, behorende bij het agrarisch complex ten oosten van de Rijsdijk te Rhoon. Het toegangshek is rijk gedecoreerd en ongewijzigd op de oorspronkelijke plaats bewaard gebleven in Rhoon