Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Siertuin met twee bruggetjes, behorende bij het boerderijcomplex ten oosten van de Rijsdijk te Rhoon, aangelegd in Traditioneel-inheemse tuinstijl in Rhoon

Tuin Park Landgoed

Rijsdijk 104
3161EW Rhoon (gemeente Albrandswaard)
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1868 1868 ca. 1868


Beschrijving van Siertuin met twee bruggetjes, behorende bij het boerderijcomplex ten oosten van de Rijsdijk te Rhoon, aangelegd in Traditioneel-inheemse tuinstijl

Inleiding SIERTUIN met twee bruggetjes, behorende bij het boerderijcomplex ten oosten van de Rijsdijk te Rhoon, aangelegd kort na de bouw van de boerderij in 1868 in Traditioneel-inheemse tuinstijl. De aanleg van de siertuin is nauwelijks gewijzigd. Omschrijving De siertuin is voor het woongedeelte van de boerderij gelegen en beslaat het noodwestelijke kwart van het erf. De tuin is aan de straatzijde begrensd door een sloot evenwijdig aan de Rijsdijk die hier noord-zuid is georiënteerd. Aan de achterzijde wordt de tuin afgesloten door een sloot vlak voor het woonhuis. Langs de toegangsweg aan de zuidzijde en langs de na 1950 aangelegde boomgaard aan de noordzijde van de tuin zijn eveneens sloten aangelegd. De toegangsweg wordt aan beide zijden gemarkeerd door een reeks linden. De tuin wordt door een sloot evenwijdig aan de Rijsdijk in twee rechthoeken gedeeld. Zowel de sloot vlak voor het woonhuis als deze sloot in het midden van de tuin wordt overspannen door een kleine brug met gietijzeren liggers, een houten brugdek en gietijzeren leuningen. Deze balustrades zijn opgebouwd uit balusterpijlers met daartussen rijk gekruld siersmeedwerk. Midden op de brug vlak voor het woonhuis is tussen twee hogere pijlers een draaihek geplaatst, bekroond door pijlpunten. De twee rechthoekige tuindelen zijn grotendeels van gras voorzien, met op enkele plaatsen langs de slootranden een beplanting van grote karakteristieke bomen, waaronder een treurwilg in de noordwesthoek van de tuin. Waardering De siertuin met twee bruggetjes is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de tuinarchitectuurhistorische en de ensemblewaarde. - De tuin is van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een boeren siertuin uit het einde van de negentiende eeuw, als kenmerkend onderdeel van een boerderijerf. - De tuin heeft tuinarchitectuurhistorische waarde als typerend voorbeeld van een tuin in Traditioneel-inheemse tuinstijl, met toepassing van rijk geornamenteerde bruggetjes als karakteristieke sierelementen. - De tuin heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de overige complexonderdelen. - De tuin is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521926
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Siertuin met twee bruggetjes, behorende bij het boerderijcomplex ten oosten van de Rijsdijk te Rhoon, aangelegd in Traditioneel-inheemse tuinstijl in Rhoon

Boerderij van het type Vlaamse schuur met zijlangsdeel en woonhuis in het verlengde van de schuur, gebouwd in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant van ..

Rijsdijk 104
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Inleiding BOERDERIJ van het type Vlaamse schuur met zijlangsdeel en woonhuis in het verlengde van de schuur, gebouwd in Ambachtelijk-tradi..

Wagenschuur gebouwd in een sobere, aan de Chaletstijl verwante bouwstijl en behorende bij het boerderijcomplex ten oosten van de Rijsdijk te Rhoon. De ..

Rijsdijk 104
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Inleiding WAGENSCHUUR gebouwd omstreeks 1910 in een sobere, aan de Chaletstijl verwante bouwstijl en behorende bij het boerderijcomplex ten..

Kleine kas voor de teelt van groente, behorende bij het boerderijcomplex ten oosten van de Rijsdijk te Rhoon

Rijsdijk 104
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Inleiding Kleine KAS voor de teelt van groente, behorende bij het boerderijcomplex ten oosten van de Rijsdijk te Rhoon, waarschijnlijk gebo..

Toegangshek, behorende bij het agrarisch complex ten oosten van de Rijsdijk te Rhoon. Het toegangshek is rijk gedecoreerd en ongewijzigd op de oorspro ..

Rijsdijk 104
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Inleiding TOEGANGSHEK, behorende bij het agrarisch complex ten oosten van de Rijsdijk te Rhoon, geplaatst kort na de bouw van de boerderij..

Boerderij van het type Vlaamse schuur behorende tot het boerderijcomplex aan de westzijde van de Rijsdijk te Rhoon, gebouwd in Ambachtelijk-traditione ..

Rijsdijk 109
Rhoon (Gemeente Albrandswaard)
Inleiding BOERDERIJ van het type Vlaamse schuur behorende tot het boerderijcomplex aan de westzijde van de Rijsdijk te Rhoon, gebouwd in ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Siertuin met twee bruggetjes, behorende bij het boerderijcomplex ten oosten van de Rijsdijk te Rhoon, aangelegd in Traditioneel-inheemse tuinstijl in Rhoon