Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Kleine kas voor de teelt van groente, behorende bij het boerderijcomplex ten oosten van de Rijsdijk te Rhoon in Rhoon

Rijsdijk 104
3161EW Rhoon (gemeente Albrandswaard)

Bouwjaar: 1925-1950

Beschrijving van Kleine kas voor de teelt van groente, behorende bij het boerderijcomplex ten oosten van de Rijsdijk te Rhoon

Inleiding Kleine KAS voor de teelt van groente, behorende bij het boerderijcomplex ten oosten van de Rijsdijk te Rhoon, waarschijnlijk gebouwd in het tweede kwart van de twintigste eeuw. Omschrijving De kas is gesitueerd op het achterterrein in de noordoosthoek van het erf. Het betreft een zeer kleine kas op een rechthoekige plattegrond een ijzeren opbouw met een glazen invulling. De kas telt één bouwlaag, met schuin geplaatste wanden onder een flauw hellend glazen zadeldak, waarvan de nokrichting haaks op de Rijsdijk is geplaatst. Waardering De kas is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en ensemblewaarde. - De kas is van cultuurhistorische waarde vanwege de specifieke functie, als voorbeeld van een type en als kenmerkend onderdeel van het agrarisch complex. - De kas heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-funtionele en visuele relatie met de overige complexonderdelen. - De kas is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)