Meer dan 63.000 rijksmonumenten


IJzeren trambrug in Schipluiden

Weg En Waterwerk

Over Vlaardingse Vaart
2636ZG Schipluiden (gemeente Midden Delfland)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1912


Beschrijving van IJzeren trambrug

Inleiding IJzeren TRAMBRUG over de Vlaardingervaart, van het type vakwerk boogbrug met trekband, door Werkspoor Amsterdam gebouwd in 1912 ten behoeve van de Westlandsche Stoomtram Maatschappij. Deze maatschappij was opgericht voornamelijk ten behoeve van het vervoer van Westlandse tuindersproducten naar de spoorwegstations. De oorspronkelijke infrastructuur is verdwenen maar het tramstation van Schipluiden, vergelijkbaar met het eveneens nog bestaande tramstation van Naaldwijk, is nog aanwezig. De brug is tot 1968 voor tramverkeer in gebruik geweest en tegenwoordig in gebruik als fietsbrug. Omschrijving Trambrug van het type vakwerk boogbrug met trekbanden, geheel in gewalst en geklonken ijzer en staal opgebouwd, met een overspanning van 60 meter. De brug bestaat uit dubbele, afgeknotte paraboolliggers, met verbindingen in klinknagels, en liggers in de vorm van I-profielen met daartussen vakwerk. Tussen de twee paraboolliggers bevinden zich diagonale vakwerkliggers. De liggers van de rijvloer zijn met hangers aan de bovenste boog bevestigd. Waardering De trambrug is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als herinnering aan de, ten behoeve van de groeiende tuinderssector in het Westland aangelegde infrastructuur. De trambrug is van algemeen belang vanwege de stedenbouwkundige waarde als historisch-functioneel en beeldbepalend element in het landschap. De trambrug is van algemeen belang vanwege de plaats in de geschiedenis van de Nederlandse bouwtechniek, als voorbeeld van een vakwerk boogbrug met trekband. De trambrug is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521919
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van IJzeren trambrug in Schipluiden

De Korpershoek

Gaagweg 1
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Molen "De Korpershoek". Aan de Vlaardingervaart ten z.w. van het dorp in de buurtschap Oostgaag een korenmolen op stenen onderbouw, het hout..

Hoeve "Boekestein". Boerderij met rechts opkamer. Twee vensters met houten kruiskozijnen. Stenen karnmolen. Inwendig een schouw met natuurstenen, goti ..

Gaagweg 2
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Hoeve "Boekestein". Boerderij uit de 17e eeuw met rechts opkamer. Twee vensters met houten kruiskozijnen. Stenen karnmolen. Inwendig een sch..

Zuilvormige gasoliepomp ten behoeve van de scheepvaart over de Gaag

Dorpsstraat 27
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding Zuilvormige GASOLIEPOMP ten behoeve van de scheepvaart over de Gaag, omstreeks 1930 vervaardigd door de N.V. Riel en De Graaf Den..

Tramstation

Otto van Zevenderstraat 2
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding Het ten behoeve van de Westlandsche Stoomtramweg-Maatschappij (WSM) omstreeks 1912 gebouwde TRAMSTATION is een tastbaar overblijf..

Pand. Puntgevel, met vlechtingen, geprofileerde zijdekplaten, toppilaster op maskerconsole. Sieranker

Dorpsstraat 18
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Pand uit de 17e eeuw. Puntgevel, met vlechtingen, geprofileerde zijdekplaten, toppilaster op maskerconsole. Sieranker.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)