Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zuilvormige gasoliepomp ten behoeve van de scheepvaart over de Gaag in Schipluiden

Overig

Dorpsstraat 27
2636CE Schipluiden (gemeente Midden Delfland)
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1930 1930 ca. 1930

(1 recensie)

Beschrijving van Zuilvormige gasoliepomp ten behoeve van de scheepvaart over de Gaag

Inleiding Zuilvormige GASOLIEPOMP ten behoeve van de scheepvaart over de Gaag, omstreeks 1930 vervaardigd door de N.V. Riel en De Graaf Den Haag - Holland, voor de oliemaatschappij Shell. Na restauratie is de pomp teruggeplaatst op de oorspronkelijke plaats aan de Gaag. De brandstoftank is verdwenen maar het binnenwerk met handpomp, vulslang en teller is nagenoeg compleet. De kroon op de zuil verwijst naar het predikaat 'Koninklijk' dat Shell voert. De pomp is uniek in Nederland. Omschrijving Cilindrische gasoliepomp op een octogonale basis, geheel vervaardigd van geƫmailleerd metaal. De zwart en roodgeschilderde basis is in drieƫn geleed. In de gele, cilindrische zuilschacht bevindt zich achter een ronde deur de pompinstallatie. Boven de zuil een rood met witte kroon met decoratieve imitatie-edelstenen rand, banden en in de top de naam SHELL in een ronde schijf. Waardering De gasoliepomp is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde en typologische waarde verbonden met de geschiedenis van de Nederlandse binnenvaart en de geschiedenis van de Nederlandse brandstofvoorziening. De gasoliepomp heeft situeringswaarde vanwege de historisch-functionele ligging en als beeldbepalend element aan de Gaag De gasoliepomp heeft uniciteitswaarde als enig overgebleven gasoliepomp op de oorspronkelijke locatie. De gasoliepomp is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521918
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen (1)

Zuilvormige gasoliepomp ten behoeve van de scheepvaart over de Gaag
3
Recensie door: ()
omschrijving luidt witte kroon terwijl deze geel/rood is. Overigens was de pomp bij plaatsing in 1930 zwart/geel zie: http://www.flickr.com/photos/hauntedsaloon/6943806749/in/photostream
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zuilvormige gasoliepomp ten behoeve van de scheepvaart over de Gaag in Schipluiden

Pand. Puntgevel, met vlechtingen, geprofileerde zijdekplaten, toppilaster op maskerconsole. Sieranker

Dorpsstraat 18
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Pand uit de 17e eeuw. Puntgevel, met vlechtingen, geprofileerde zijdekplaten, toppilaster op maskerconsole. Sieranker.

Rechts een pand met puntgevel waarin een zoldervenster met ontlastingsboog. Links een pand met puntgevel, versierd met vlechtingen en geblokte ontlast ..

Dorpsstraat 11
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Rechts een 17e eeuws pand met puntgevel waarin een zoldervenster met ontlastingsboog. Links een 17e eeuws pand met puntgevel, versierd met v..

Hervormde Kerk

Dorpsstraat 3
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Ned. Herv. Kerk. Laat-gotische dorpskerk uit de eerste helft van de 16e eeuw, bestaande uit een eenbeukig schip met houten klokketorentje (1..

Vrijstaande Neo-Classicistische pastorie

Dorpsstraat 2
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding Vrijstaande Neo-Classicistische PASTORIE gebouwd in 1894, behorende bij de N.H. kerk uit de eerste helft van de 16e eeuw. Aan de ..

Tramstation

Otto van Zevenderstraat 2
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding Het ten behoeve van de Westlandsche Stoomtramweg-Maatschappij (WSM) omstreeks 1912 gebouwde TRAMSTATION is een tastbaar overblijf..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)