Zuilvormige gasoliepomp ten behoeve van de scheepvaart over de Gaag in Schipluiden

2636CE Schipluiden (gemeente Midden Delfland)

(1 recensie)

Beschrijving van Zuilvormige gasoliepomp ten behoeve van de scheepvaart over de Gaag

Inleiding Zuilvormige GASOLIEPOMP ten behoeve van de scheepvaart over de Gaag, omstreeks 1930 vervaardigd door de N.V. Riel en De Graaf Den Haag - Holland, voor de oliemaatschappij Shell. Na restauratie is de pomp teruggeplaatst op de oorspronkelijke plaats aan de Gaag. De brandstoftank is verdwenen maar het binnenwerk met handpomp, vulslang en teller is nagenoeg compleet. De kroon op de zuil verwijst naar het predikaat 'Koninklijk' dat Shell voert. De pomp is uniek in Nederland. Omschrijving Cilindrische gasoliepomp op een octogonale basis, geheel vervaardigd van geƫmailleerd metaal. De zwart en roodgeschilderde basis is in drieƫn geleed. In de gele, cilindrische zuilschacht bevindt zich achter een ronde deur de pompinstallatie. Boven de zuil een rood met witte kroon met decoratieve imitatie-edelstenen rand, banden en in de top de naam SHELL in een ronde schijf. Waardering De gasoliepomp is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde en typologische waarde verbonden met de geschiedenis van de Nederlandse binnenvaart en de geschiedenis van de Nederlandse brandstofvoorziening. De gasoliepomp heeft situeringswaarde vanwege de historisch-functionele ligging en als beeldbepalend element aan de Gaag De gasoliepomp heeft uniciteitswaarde als enig overgebleven gasoliepomp op de oorspronkelijke locatie. De gasoliepomp is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Recensies en ervaringen (1)

Zuilvormige gasoliepomp ten behoeve van de scheepvaart over de Gaag
3
Recensie door: ()
omschrijving luidt witte kroon terwijl deze geel/rood is. Overigens was de pomp bij plaatsing in 1930 zwart/geel zie: http://www.flickr.com/photos/hauntedsaloon/6943806749/in/photostream