Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande stal bij boerderijcomplex 'Rehoboth' in Den Hoorn

Boerderij

Rijksstraatweg 12
2635AC Den Hoorn (gemeente Midden Delfland)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1906


Beschrijving van Vrijstaande stal bij boerderijcomplex 'Rehoboth'

Inleiding Vrijstaande STAL behorende bij boerderijcomplex 'Rehoboth', gebouwd in 1906 in dezelfde Eclectische stijl met elementen in Chaletstijl. De stal ligt met de nokrichting parallel aan de naastgelegen boerderij. De decoratieve elementen in de gevel kwamen in de omgeving meer voor maar zijn er inmiddels zeldzaam geworden. N.B. Aan de achterzijde van de stal is een dwarsgeplaatste nieuwe stal die voor bescherming van ondergeschikt belang is. Omschrijving De stal is oorspronkelijk opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in rood bakstenen kruisverband, met in de aan de straatkant gelegen voorgevel, groen geglazuurde sierlagen en segmentbogen, voorzien van natuurstenen aanzetstenen en een hardstenen plint. De symmetrische voorgevel heeft twee paar Z-vormig opgeklampte inrijdeuren met getoogde, zesruits bovenlichten waarvan de roeden decoratief gesneden zijn. Boven de decoratief bewerkte deuromlijsting een I-profiel met sierbeslag in de vorm van halsters en bitten. Hierboven een afzaat van geglazuurde baksteen. Boven de deuren twee natuurstenen cartouches met gedeeltelijk groen geglazuurde omrandingen met daarin in reliƫf 'ANNO' en '1906'. Hiertussen H-vormig opgeklampte hooiluiken met tweeruits bovenlichten onder een I-profiel met siersmeedwerk (halster) en segmentboog. Boven de hooiluiken een gebeeldhouwde paardenkop in een natuurstenen ovaal. In de omrandingen groen geglazuurde baksteen. In de top een hoefijzervormig sierspant en een zinken makelaar met koperen windvaan. De noordelijke zijgevel aan de erfzijde heeft vier deuren (waarvan twee verbreed) onder drieruits bovenlichten, een getoogde deur en vijf stalramen (waarvan twee oorspronkelijk), opgeklampte hooiluiken onder een vijfruits bovenlicht en een bakgoot op klossen. In het metselwerk strekken en segmentbogen. De linker zijgevel heeft zes stalramen onder segmentbogen. De overkragende achtergevel, die aansluit op de nieuwe aanbouw, heeft twee ronde ramen in de zolder. Waardering De stal is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde gelegen in de plaats die hij inneemt in de agrarische ontwikkelingsgeschiedenis. De stal is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde gelegen in de toegepaste eclectische stijl en de rijke detaillering. De stal heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke, stilistische en functionele samenhang met de boerderij. De stal is gaaf in onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521917
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande stal bij boerderijcomplex 'Rehoboth' in Den Hoorn

Herenboerderij "Rehoboth"

Rijksstraatweg 12
Den Hoorn (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding HERENBOERDERIJ 'Rehoboth', T-boerderij in Eclectische Stijl met elementen uit de Chaletstijl, behorende tot een complex met een i..

Ommedijker Hoeve

Ommedijk 3
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding BOERDERIJ van het hallehuistype gebouwd in 1902 naar ontwerp van architect M.A. de Zwart in de Ambachtelijk-traditionele trant, h..

Ommedijker: toegangshek, gebouwd met steun van de stichting De Vrijvrouwe van Renswoude. Het hek bevindt zich aan de dijk en geeft toegang tot het erf

Ommedijk 3
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding TOEGANGSHEK uit 1902 behorende bij het complex Ommedijker Hoeve, gebouwd met steun van de stichting De Vrijvrouwe van Renswoude. ..

Ommedijker: wagenschuur

Ommedijk 3
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding WAGENSCHUUR uit 1902 in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant met kenmerken van de Overgangsstijl, behorende bij het complex Ommedi..

Ommedijker: stal annex hooischuur

Ommedijk 3
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding STAL annex HOOISCHUUR uit 1902, in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant behorende bij het complex Ommedijker Hoeve. De stal ligt m..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaande stal bij boerderijcomplex 'Rehoboth' in Den Hoorn

Foto's (1)