Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande Neo-Classicistische pastorie in Schipluiden

Kerkelijk Gebouw

Dorpsstraat 2
2636CB Schipluiden (gemeente Midden Delfland)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1894


Beschrijving van Vrijstaande Neo-Classicistische pastorie

Inleiding Vrijstaande Neo-Classicistische PASTORIE gebouwd in 1894, behorende bij de N.H. kerk uit de eerste helft van de 16e eeuw. Aan de linkerzijde bevindt zich een aanbouw die de pastorie verbindt met het vroegere tuinhuis, nu in gebruik als garage. De symmetrie van de achtergevel is verstoord. Omschrijving Op een rechthoekige plattegrond in grauw bakstenen kruisverband opgetrokken twee bouwlagen tellende pastorie onder een met gesmoorde kruispannen gedekt, afgeplat schilddak. In het metselwerk rode bakstenen sierbanden en hanekammen boven de vensters. In voor- en achterschild centraal geplaatste dakkapellen in de vorm van aediculae, met pilasters, vleugels en frontons. De schoorstenen hebben decoratief smeedwerk als bekroning. Omlopend een hoofdgestel en een goot op klossen. De symmetrische voorgevel heeft in de middenrisaliet een omlijste paneeldeur met een door consoles gedragen hoofdgestel. Aan weerszijden van de deur twee paar T-vensters met glas-in-lood bovenlichten, onder in rode baksteen uitgevoerde, getoogde hanekammen. Op de verdieping vijf T-vensters, ook onder hanekammen. De linker zijgevel met aanbouw heeft een kelderraam met luik en een tweeruits raam. De rechter zijgevel heeft vier T-vensters als in de voorgevel, glas-in-lood bovenlichten op de begane grond. De achtergevel heeft ook een door een dakkapel bekroonde middenrisaliet, met op de verdieping twee T-vensters als in de voorgevel, op de begane grond één T-venster als in de voorgevel en een T-venster waarvan, net als bij de achterdeur, alleen het bovenlicht is overgebleven. De onderliggende delen zijn ingeboet met nieuw metselwerk. Waardering De pastorie is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als goed en in hoofdvorm gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een pastorie in Neo-Classicistische stijl uit het einde van de negentiende eeuw, die een representatieve uitdrukking is van een geestelijke stroming. De pastorie is van algemeen belang vanwege de stedebouwkundige waarde gelegen in de kenmerkende ligging ten opzichte van het bijbehorende oudere kerkgebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521914
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande Neo-Classicistische pastorie in Schipluiden

Hervormde Kerk

Dorpsstraat 3
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Ned. Herv. Kerk. Laat-gotische dorpskerk uit de eerste helft van de 16e eeuw, bestaande uit een eenbeukig schip met houten klokketorentje (1..

Rechts een pand met puntgevel waarin een zoldervenster met ontlastingsboog. Links een pand met puntgevel, versierd met vlechtingen en geblokte ontlast ..

Dorpsstraat 11
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Rechts een 17e eeuws pand met puntgevel waarin een zoldervenster met ontlastingsboog. Links een 17e eeuws pand met puntgevel, versierd met v..

Pand. Puntgevel, met vlechtingen, geprofileerde zijdekplaten, toppilaster op maskerconsole. Sieranker

Dorpsstraat 18
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Pand uit de 17e eeuw. Puntgevel, met vlechtingen, geprofileerde zijdekplaten, toppilaster op maskerconsole. Sieranker.

Zuilvormige gasoliepomp ten behoeve van de scheepvaart over de Gaag

Dorpsstraat 27
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding Zuilvormige GASOLIEPOMP ten behoeve van de scheepvaart over de Gaag, omstreeks 1930 vervaardigd door de N.V. Riel en De Graaf Den..

Tramstation

Otto van Zevenderstraat 2
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding Het ten behoeve van de Westlandsche Stoomtramweg-Maatschappij (WSM) omstreeks 1912 gebouwde TRAMSTATION is een tastbaar overblijf..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)