Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stal annex karnschuur in Schipluiden

Boerderij

Oostveenseweg 7
2636EC Schipluiden (gemeente Midden Delfland)
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Stal annex karnschuur

Inleiding STAL annex KARNSCHUUR omstreeks 1900 in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant opgetrokken, behorende bij het boerderijcomplex Oostveenseweg 7. De twee onderdelen zijn onderling verbonden door een houten schutting. De situering is aan de rechterzijde van de boerderij. Tussen de stal annex karnschuur en de boerderij is een klinkerbestrating aangelegd. Omschrijving De karnschuur, met één deur, is een vierkant bouwlichaam met wanden van gerabatte houten delen die op een stenen plint geplaatst zijn. Het zadeldak is met Hollandse pannen gedekt. De stal is een rechthoekig in kruisverband opgetrokken bouwlichaam onder een met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak. In de kopse kant naar de karnschuur bevindt zich een mestluik onder een vierruits venster. In de gevel die naar de boerderij gericht is bevinden zich drie gedeelde en gewone deuren en twee mestluiken. In de andere lange zijgevel drie ramen met luiken onder tweeruits bovenlichten, twee vierruitsvensters, een dubbel zesruits klapraam en een mestluik. In het interieur van de karnschuur zijn de karnpaal en de bestrating met gele IJsselsteentjes nog aanwezig. Waardering De stal annex karnschuur is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde -als operationeel en karakteristiek onderdeel van een vroeg twintigste-eeuwse Zuid-Hollandse kaasboerderij. - vanwege het weinig voorkomende schuurtype met deze dubbele fuctie. De stal annex karnschuur heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke, stilistische en functionele relatie die het bouwwerk heeft met de andere complexonderdelen. De stal annex karnschuur is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521908
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stal annex karnschuur in Schipluiden

Boerderij van het dwarshuistype in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, behorend bij een complex waartoe ook twee hooibergen, het toegangshek, een wag ..

Oostveenseweg 7
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding BOERDERIJ van het dwarshuistype in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, behorend bij een complex waartoe ook twee hooibergen, het..

Houten hek dat de toegang vormt naar het erf van het boerderijcomplex

Oostveenseweg 7
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding Houten HEK uit omstreeks 1900 dat de toegang vormt naar het erf van het boerderijcomplex Oostveenseweg 7. Omschrijving Toega..

Wagenschuur

Oostveenseweg 7
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding WAGENSCHUUR omstreeks 1900 in de Ambachtelijk Traditionele stijl gebouwd, behorende bij het complex van de boerderij Oostveensewe..

Kleine hooiberg

Oostveenseweg 7
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding Kleine HOOIBERG omstreeks 1900 in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant behorende bij het boerderijcomplex Oostveenseweg 7. De hooi..

Hooiberg

Oostveenseweg 7
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding HOOIBERG omstreeks 1900 in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant behorende bij het boerderijcomplex Oostveenseweg 7. De hooiberg be..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stal annex karnschuur in Schipluiden

Foto's (1)