Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ommedijker: stal annex hooischuur in Schipluiden

Boerderij

Ommedijk 3
2636AZ Schipluiden (gemeente Midden Delfland)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1902


Beschrijving van Ommedijker: stal annex hooischuur

Inleiding STAL annex HOOISCHUUR uit 1902, in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant behorende bij het complex Ommedijker Hoeve. De stal ligt met de noklijn parallel aan de naastgelegen boerderij. De houten schuur ligt in het verlengde van de stal en is aan een zijde open. De stal is net als de boerderij opgetrokken in witte kalkzandsteen en heeft plaatselijk bakstenen inboetingen. Omschrijving De stal is op een globaal rechthoekige plattegrond in witte kalkzandsteen opgetrokken onder een met rode Hollandse pannen gedekt schilddak, de houten hooischuur staat in het verlengde hiervan onder een zadeldak. De zuidelijke, kopse opgehoogde gevel aan het erf heeft een bakgoot, maar is verder blind. De zijgevel naar de boerderij heeft twee zesruits stalramen, twee opgeklampte deuren onder tweeruits bovenlichten, twee deuren onder drieruits bovenlichten en hooiluiken. De hooischuur is aan deze zijde open. De achtergevel is van houten delen voorzien en verder blind. De linker zijgevel heeft drie deuren onder drieruits bovenlichten. Waardering De stal is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van de met behulp van de stichting De Vrijvrouwe van Renswoude gebouwde boerderij, vanwege de materiaalkeuze voor witte kalkzandsteen en als voorbeeld van karakteristieke erfbebouwing. De stal heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke, stilistische en functionele relatie met de overige complexonderdelen. De stal is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521901
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ommedijker: stal annex hooischuur in Schipluiden

Ommedijker Hoeve

Ommedijk 3
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding BOERDERIJ van het hallehuistype gebouwd in 1902 naar ontwerp van architect M.A. de Zwart in de Ambachtelijk-traditionele trant, h..

Ommedijker: toegangshek, gebouwd met steun van de stichting De Vrijvrouwe van Renswoude. Het hek bevindt zich aan de dijk en geeft toegang tot het erf

Ommedijk 3
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding TOEGANGSHEK uit 1902 behorende bij het complex Ommedijker Hoeve, gebouwd met steun van de stichting De Vrijvrouwe van Renswoude. ..

Ommedijker: wagenschuur

Ommedijk 3
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding WAGENSCHUUR uit 1902 in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant met kenmerken van de Overgangsstijl, behorende bij het complex Ommedi..

Boerderij uit het midden der 19e eeuw met rieten wolfdak en zesruitsschuiframen

Woudseweg 134
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Boerderij uit het midden der 19e eeuw met rieten wolfdak en zesruitsschuiframen. Rechts een opkamer uit de 17e eeuw met geblokte ontlastings..

Herenboerderij "Rehoboth"

Rijksstraatweg 12
Den Hoorn (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding HERENBOERDERIJ 'Rehoboth', T-boerderij in Eclectische Stijl met elementen uit de Chaletstijl, behorende tot een complex met een i..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ommedijker: stal annex hooischuur in Schipluiden

Foto's (1)