Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ommedijker: wagenschuur in Schipluiden

Boerderij

Ommedijk 3
2636AZ Schipluiden (gemeente Midden Delfland)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1902


Beschrijving van Ommedijker: wagenschuur

Inleiding WAGENSCHUUR uit 1902 in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant met kenmerken van de Overgangsstijl, behorende bij het complex Ommedijker Hoeve, gebouwd door de stichting De Vrijvrouwe van Renswoude. De wagenschuur is met de voorgevel naar het erf gelegen, dichter tegen de afwateringssloot dan de boerderij en de stal, met de noklijn in dezelfde richting. Omschrijving Op een rechthoekige plattegrond, in grauw bakstenen kruisverband, opgetrokken wagenschuur onder een met kruispannen gedekt mansardedak met steekkap met windveren ter afsluiting van het middenrisaliet en een houten gootlijst. In het metselwerk gele verblendstenen sierbanden en een gepleisterde plint. De symmetrische voorgevel op het noorden richting het erf heeft centraal een achtruits getoogd ijzeren stalraam en hooiluiken met drieruits bovenlicht onder steens strekken. De risaliet heeft pilasters. Aan weerszijden dubbele opgeklampte, getoogde inrijdeuren. De oostelijke kopgevel heeft drie stalramen als voor, de westelijke kopgevel twee en een deur. Waardering De wagenschuur is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van de door de stichting Vrijvrouwe van Renswoude gebouwde boerderij. De wagenschuur heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke, stilistische en functionele relatie met de overige complexonderdelen. De wagenschuur is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521900
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ommedijker: wagenschuur in Schipluiden

Ommedijker Hoeve

Ommedijk 3
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding BOERDERIJ van het hallehuistype gebouwd in 1902 naar ontwerp van architect M.A. de Zwart in de Ambachtelijk-traditionele trant, h..

Ommedijker: toegangshek, gebouwd met steun van de stichting De Vrijvrouwe van Renswoude. Het hek bevindt zich aan de dijk en geeft toegang tot het erf

Ommedijk 3
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding TOEGANGSHEK uit 1902 behorende bij het complex Ommedijker Hoeve, gebouwd met steun van de stichting De Vrijvrouwe van Renswoude. ..

Ommedijker: stal annex hooischuur

Ommedijk 3
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding STAL annex HOOISCHUUR uit 1902, in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant behorende bij het complex Ommedijker Hoeve. De stal ligt m..

Boerderij uit het midden der 19e eeuw met rieten wolfdak en zesruitsschuiframen

Woudseweg 134
Schipluiden (Gemeente Midden Delfland)
Boerderij uit het midden der 19e eeuw met rieten wolfdak en zesruitsschuiframen. Rechts een opkamer uit de 17e eeuw met geblokte ontlastings..

Herenboerderij "Rehoboth"

Rijksstraatweg 12
Den Hoorn (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding HERENBOERDERIJ 'Rehoboth', T-boerderij in Eclectische Stijl met elementen uit de Chaletstijl, behorende tot een complex met een i..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ommedijker: wagenschuur in Schipluiden

Foto's (1)