Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voetgangersbrug in Oud Beijerland

Weg En Waterwerk

Korte Laning
3260AA Oud Beijerland
Zuid Holland

Bouwjaar: 1864


Beschrijving van Voetgangersbrug

Inleiding Vaste VOETGANGERSBRUG gelegen over een brede sloot tussen de Korte Laning en het Laningpad nabij de Algemene Begraafplaats. De uit smeed- en gietijzeren delen samengestelde brug is in 1864 geconstrueerd door de firma F.J. Penn & Comp. uit Dordrecht. De brug heeft voor de bouwtijd karakteristieke details en stijlkenmerken van het Eclecticisme. Omschrijving De voetgangersbrug heeft een doorgang die wordt overspannen door gebogen liggers van opengewerkt gietijzer, die verbonden zijn met de vernieuwde, gewelfde betonnen brughoofden waarvan één een hardstenen gevelsteen bevat. De liggers zijn in het midden, waar de hoogte ervan het kleinst is, versierd met decoratief ajourwerk en een vermelding van het bouwjaar en naam van de leverancier. De brug heeft een houten brugdek dat met asfalt bedekt is. De balies van de brug zijn samengesteld uit giet- en smeedijzer. De smeedijzeren hekwerken staan tussen gietijzeren balusters, die bekroond zijn met dennenappels. Aan de kant van de Algemene Begraafplaats staan tegen de buitenste balusters sierlijke gietijzeren vleugelstukken. Waardering De brug is van algemeen belang wegens cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als een gaaf bewaard gebleven en zeldzaam geworden voetgangersbrug uit giet- en smeedijzer uit het derde kwart van de negentiende eeuw, met een voor de bouwtijd kenmerkende constructie, detaillering en materiaalgebruik. De brug heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere visuele samenhang met de ernaast gelegen begraafplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521896
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voetgangersbrug in Oud Beijerland

Kantongerecht

Steenenstraat 20
Oud Beijerland
Inleiding KANTONGERECHT, gebouwd in 1880-1882 in een aan het Eclecticisme verwante bouwstijl naar ontwerp van J.F. Metzelaar (1818-1897), r..

Herenboerderij met stads aandoend dwars woongedeelte van parterre en verdieping onder schilddak met twee dakkapellen. De voorgevel, waarvan de kroonli ..

Steenenstraat 2
Oud Beijerland
Herenboerderij (ca. 1800) met stads aandoend dwars woongedeelte van parterre en verdieping onder schilddak met twee dakkapellen. De voorgeve..

Dorpskerk. Kruiswerk

Waterstal 3
Oud Beijerland
Herv. Kerk. Kruiswerk uit 1650 met houten tongewelven op trekbalken, vergroot aan de oostzijde ca. 1925. Inventaris: preekstoel en doophek X..

Toren van de Nederdlands Hervormde Kerk

Waterstal 3
Oud Beijerland
Toren van de Ned. Herv. Kerk. Bakstenen toren (1604) in gotiserende vormen met slanke naaldspits. Eikenhouten klokkenstoel met gelui bestaan..

Consistorie met catechisatielokaal

Waterstal 7/K. Doormanstr
Oud Beijerland
Inleiding CONSISTORIE met catechisatielokaal, gebouwd omstreeks 1900 in een aan de Neo-Gotiek verwante bouwstijl. Het gebouw staat tegen d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voetgangersbrug in Oud Beijerland