Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Molenaarshuis in Maassluis

Woonhuis

Wipperskade 1
3141SW Maassluis
Zuid Holland

Bouwjaar: 1850

(1 recensie)

Beschrijving van Molenaarshuis

Inleiding Klein, vrij gelegen MOLENAARSHUIS, behorende bij oostelijk hiervan gesitueerde molen uit 1726, in het midden van de negentiende eeuw, parallel aan en deels op het dijktalud gebouwd, in een sobere streek-eigen bouwtrant. Omschrijving Op een rechthoekig plattegrond in wit gepleisterde baksteen opgetrokken molenaarswoning. De woning, met een langsgevel parallel aan de dijk, telt één bouwlaag en een zadeldak onder een met rode pannen gedekt zadeldak. De voor- en achtergevels hebben een brede bakgoot op geprofileerde houten gootklossen. De kopse oost- en westgevel hebben langs de dakrand brede gedecoreerde waterborden op houten klampen en in de nok een makelaar. De kozijnen van de deuren en vensters zijn van hout. De lange voor- en achtergevels zijn behalve een eenvoudige houten deur geheel blind uitgevoerd. De oostelijke zijgevel is als uitzondering, boven een hoge gepleisterde plint uitgevoerd in donkerrode baksteen in kruisverband en heeft aan de noordzijde een houten aanbouw van één bouwlaag onder een lessenaarsdak met aan de zuidzijde een houten deur. De gevel heeft links een hoog venster met zesledige roedenverdeling en in de nok een klein rechthoekig blindvenster, beiden met een rechte gemetselde rollagen. Tussen de bouwlagen bevinden zich twee muurankers. De westelijke zijgevel heeft op de begane grond een klein tweeledig venster en in de nok een rondboogvenster met stalen roedenverdeling. De makelaar wordt bekroond door een ijzeren windvaantje. Waardering Eenvoudig laat negentiende-eeuws molenhuis deels gesitueerd op het dijktalud van de Wipperskade, als historisch-functioneel onderdeel van de achterliggende achttiende-eeuwse molen, van algemeen belang vanwege de situationele, cultuurhistorische- en ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521889
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Molenaarshuis
5
Recensie door: ()
Opmerking: het molenaarshuisje dateert uit 1898 en niet uit 1850. Rob Pols, molenaar Wippersmolen Maassluis.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Molenaarshuis in Maassluis

Wippersmolen

Wipperskade 1
Maassluis
Wippersmolen. Poldermolen van de Sluispolder. Ronde stenen grondzeiler uit 1726.

Op de hoek van de Kluiskade een boerderij op L-vormige plattegrond, schilderachtig gelegen, met pannen schilddak en voorgevel met ingezwenkte zijkante ..

Trekkade 1
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
Op de hoek van de Kluiskade een BOERDERIJ op L-vormige plattegrond (XVIII ?), schilderachtig gelegen, met pannen schilddak en voorgevel met ..

De Ridderhof

Sportlaan 1
Maassluis
"De Ridderhof", v.m. boerderij met trapgevel, geblokte ontlastingsbogen en oorspronkelijke deuromlijsting, gedateerd 1658. Gerestaureerd ca...

Boerderij met langgerekte stal en dwars woongedeelte onder afgewolfd zadeldak. Links een opkamer

Kluiskade 21
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
Boerderij (XVII) met langgerekte stal en dwars woongedeelte onder afgewolfd zadeldak. Links een opkamer.

Schuurkerk

Zuidvliet 98
Maassluis
SCHUURKERK met in de zijgevels rondboogvensters tussen beren. Pannen schilddak, aansluitend op het dak over de pastorie. De kerk is gebouwd ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Molenaarshuis in Maassluis