Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Electrisch gemaal in Maassluis

Weg En Waterwerk

Jokweg 4
3141VD Maassluis
Zuid Holland

Bouwjaar: 1915
Architect: H. Brand


Beschrijving van Electrisch gemaal

Inleiding Electrisch GEMAAL voor de bemaling van de riolering van Maassluis, in 1915 in Overgangsstijl gebouwd naar ontwerp van gemeente-architect H. Brand. Het rioolgemaal is gebouwd tegen het dijktalud van de Zuiddijk in de as van de Patijnestraat en heeft een plat dak op dijkniveau, waar vanaf men goed uitzicht heeft op de lager gelegen polderbebouwing van Maassluis. Het gemaal is voorzien van een trap die de Zuiddijk verbindt met de lager gelegen Jokweg. Omschrijving Het gemaal is op een rechthoekige plattegrond, boven een betonnen plint, in rode baksteen opgetrokken en telt één bouwlaag met een plat dak op dijkniveau dat geplaveid is met rode klinkers. Het uitzichtpunt op het platte dak is afgezet met een smeedijzeren hekwerk tussen wit gestucte betonnen pijlers met teerlingvormige kapitelen. De bredere hoekpijlers lopen door in de voorgevel van het gebouw aan de Jokweg in de vorm van pilasters. De smallere middenpijlers lopen eveneens door in pilasters maar eindigen op ongeveer twee meter hoogte van de grond en zijn geprofileerd uitgevoerd. De voorgevel is symmetrisch opgebouwd. Aan weerszijden van een rechthoekig venster in het midden, bevinden zich geprofileerde houten deuren met elk zes cassettes en een bovenlicht. Het venster heeft houten kozijnen en een uitkragende betonnen vensterbank. De gevel van het gemaal wordt aan de bovenzijde bekroond door een brede wit gestucte daklijst. Hierop is in zwarte kapitalen de tekst "ELECTRISCHE RIOOLBEMALING MAASSLUIS" aangebracht. Het metalen hekwerk op het dak is zwart geschilderd en heeft tussen de hekspijlen een kransvormig motief in het midden van elk afzonderlijk hekdeel. De zuidwesthoek van het gebouw wordt gemarkeerd door een hoger opgetrokken hoekpijler. Deze zuilvormige bekrachtiging heeft aan de top een verbreding beginnend met een lijst met een gotisch boogmotief en afgesloten door een teerlingvormig kapiteel. Aan de oostzijde bevindt zich op het dijktalud een Noors granieten trap van twintig treden met aan weerszijden eenvoudige stalen trapleuningen. Waardering Electrisch gemaal voor de rioolbemaling, van algemeen belang uit typologisch en cultuurhistorisch oogpunt, alsook vanwege de stedenbouwkundige- en beeldbepalend waarde wegens zijn markante ligging op het dijktalud van de Zuiddijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521886
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Electrisch gemaal in Maassluis

Zakkendragershuisje

Zuiddijk 11
Maassluis
Zakkendragershuisje. Eenvoudig, gaaf bewaard PANDJE, gedateerd 1765. Onderpui met twee deuren, waartussen venster met twaalfruitsschuifraam...

Eenvoudig pandje

Zuiddijk 9
Maassluis
Eenvoudig pandje (XVIII) onder zadeldak tussen puntgevels, waarvan de achterste gaaf bewaard is en de voorste gepleisterd en verminkt.

Bakkerij met bakkerswinkel en bovenwoning

Nieuwstraat 4
Maassluis
Inleiding Van oorsprong zeventiende-eeuwse BAKKERIJ met BAKKERSWINKEL en BOVENWONING met eind negentiende-eeuwse voorgevel in sobere Neo-Ho..

Pand van parterre en twee verdiepingen

Zuidvliet 4
Maassluis
Pand van parterre en twee verdiepingen. Gevel (XVIIIb) met kroonlijst, waarin verdiepte velden en Lod. XIV-consoles. Vensters met geprofilee..

Pand met lijstgevel

Zuidvliet 8
Maassluis
PAND met lijstgevel (XVIIIb). Kroonlijst met verdiepte velden en Lod. XIV-consoles, geprofileerde vensterdorpels.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)