Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele dienstwoning in Maassluis

Woonhuis

Vlaardingsedijk 9
3140AA Maassluis
Zuid Holland

Bouwjaar: 1926-1928


Beschrijving van Dubbele dienstwoning

Inleiding Vrijstaande dubbele DIENSTWONING bestemd voor hulp-machinist en sluiswachter, met omliggende tuin, deel uitmakend van het boezemgemaalcomplex Mr. Dr. C.P. Zaayer. De dienstwoningen bevinden zich ten oosten van het centrale machinegebouw. NB Recentelijk zijn de gelede strookvensters op de begane grond vervangen door grotere vensters met kunststoffen kozijnen met breder profiel, de gevelindeling is daarbij intact gebleven. Omschrijving De dienstwoningen bevinden zich ten oosten van het centrale machinegebouw. Het pand telt één bouwlaag met kapverdieping onder een laag, met zwarte pannen gedekt, uitkragend schilddak, en is boven een betonnen plint op een rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode baksteen (hardgrauw). De dienstwoningen worden ontsloten aan de zijgevels (oost- en westzijde) onder een houten luifel, met hierboven een smal bovenlicht met houten kozijnen. De hoofgingangen hebben houten deuren met een verticaal drielichtvenster met weldorpel. Over de gehele voor- en achterzijde (noord- en zuidzijde) bevinden zich, verdiept onder de houten daklijst, gelede horizontale strookvensters met houten kozijnen en een cordonlijst, die rondom het gebouw doorloopt. De voorgevel is symmetrisch opgebouwd met twee vensters in het midden voorzien van lateien en vensterbanken van Noors graniet. Aan weerszijden van deze twee vensters is een enkel venster opgenomen. De achtergevel kent een indeling conform de voorgevel, met in plaats van de enkele vensters tuindeuren aan weerszijden van de vensters. De dubbele dienstwoning is voorzien van drie gemetselde schoorstenen, één midden op het nokvorst en twee midden op het westelijke en oostelijke dakschild. De woningen hebben ruime voor- en achtertuinen, omheind door een metalen hekwerk met verticale spijlen. Waardering Dubbele dienstwoning met omliggende voor- en achtertuin, als historisch functioneel onderdeel van het boezemgemaalcomplex Mr. Dr. C.P. Zaayer, van algemeen belang wegens ensemblewaarde met de overige complexonderdelen en van beeldbepalende- en landschappelijke waarde wegens markante ligging aan de Vlaardingsedijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521885
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele dienstwoning in Maassluis

Dieselgemaal Mr.Dr. C.P. Zaayer

Vlaardingsedijk 6
Maassluis
Inleiding Machinegebouw voor dieselmotoren en pompen, centraal gesitueerd hoofdonderdeel van het boezemgemaalcomplex Mr.Dr.C.P. Zaayer. ..

Dienstwoning

Vlaardingsedijk 6
Maassluis
Inleiding Vrijstaande DIENSTWONING met omliggende tuin, bestemd voor de chef-machinist, deel uitmakend van het boezemgemaalcomplex Mr. Dr. ..

De Hoop

Zuiddijk 94
Maassluis
Korenmolen "de Hoop". Ronde, bakstenen molen met stelling, 1792. Wieken verwijderd.

Electrisch gemaal

Jokweg 4
Maassluis
Inleiding Electrisch GEMAAL voor de bemaling van de riolering van Maassluis, in 1915 in Overgangsstijl gebouwd naar ontwerp van gemeente-ar..

Zakkendragershuisje

Zuiddijk 11
Maassluis
Zakkendragershuisje. Eenvoudig, gaaf bewaard PANDJE, gedateerd 1765. Onderpui met twee deuren, waartussen venster met twaalfruitsschuifraam...

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)