Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dienstwoning in Maassluis

Woonhuis

Vlaardingsedijk 6
3143LN Maassluis
Zuid Holland

Bouwjaar: 1926-1928


Beschrijving van Dienstwoning

Inleiding Vrijstaande DIENSTWONING met omliggende tuin, bestemd voor de chef-machinist, deel uitmakend van het boezemgemaalcomplex Mr. Dr. C.P. Zaayer, gelgen ten westen van het machinegebouw. NB Recentelijk zijn de houten, gelede strookvensters op de begane grond vervangen door grotere vensters met kunststoffen kozijnen met een breder profiel, de gevelindeling is daarbij intact gebleven. De oorspronkelijke voordeur is eveneens vervangen. Omschrijving De dienstwoning telt één bouwlaag met kapverdieping onder een laag, met zwarte pannen gedekt schildak met overstek en is boven een betonnen plint op een rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode baksteen (hardgrauw). De hoofdingang van de dienstwoning bevindt zich in het midden van de noordgevel onder een houten, geprofileerde luifel met aan weerszijden gemetselde pijlers met bloembakken en een smal bovenlicht boven de luifel. Aan weerszijden van deze voordeur zijn vensters opgenomen met lateien en vensterbanken van Noors graniet. De gehele voor- en achterzijde is, verdiept onder de houten daklijst, voorzien van gelede horizontale strookvensters en een cordonlijst, die rondom het gebouw doorloopt. De zijgevels zijn blind uitgevoerd en de zuidgevel heeft links twee vensters en rechts dubbele tuindeuren. Het gebouw heeft drie gemetselde schoorstenen die, elk midden op de westelijke, zuidelijke en oostelijke dakschilden zijn geplaatst. De dienstwoning heeft een ruime voor- en achtertuin omheind door een metalen hekwerk met verticale spijlen. Waardering Dienstwoning met omliggende tuin, als historisch-functioneel onderdeel van het boezemgemaalcomplex Mr. Dr. C.P. Zaayer van algemeen belang wegens ensemblewaarde met de overige complexonderdelen en van beeldbepalende- en landschappelijke waarde wegens markante ligging aan de Vlaardingsedijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521884
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dienstwoning in Maassluis

Dieselgemaal Mr.Dr. C.P. Zaayer

Vlaardingsedijk 6
Maassluis
Inleiding Machinegebouw voor dieselmotoren en pompen, centraal gesitueerd hoofdonderdeel van het boezemgemaalcomplex Mr.Dr.C.P. Zaayer. ..

Dubbele dienstwoning

Vlaardingsedijk 9
Maassluis
Inleiding Vrijstaande dubbele DIENSTWONING bestemd voor hulp-machinist en sluiswachter, met omliggende tuin, deel uitmakend van het boezemg..

De Hoop

Zuiddijk 94
Maassluis
Korenmolen "de Hoop". Ronde, bakstenen molen met stelling, 1792. Wieken verwijderd.

Electrisch gemaal

Jokweg 4
Maassluis
Inleiding Electrisch GEMAAL voor de bemaling van de riolering van Maassluis, in 1915 in Overgangsstijl gebouwd naar ontwerp van gemeente-ar..

Zakkendragershuisje

Zuiddijk 11
Maassluis
Zakkendragershuisje. Eenvoudig, gaaf bewaard PANDJE, gedateerd 1765. Onderpui met twee deuren, waartussen venster met twaalfruitsschuifraam...

Kaart & Routeplanner