Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Betonnen keermuur in Waspik

Weg En Waterwerk

t. Vaartje (bij)
5140AA Waspik (gemeente Waalwijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1930 1930 ca. 1930


Beschrijving van Betonnen keermuur

Inleiding Het object bestaat uit een voorheen doorlopende, thans in verschillende delen bewaard gebleven betonnen KEERMUUR ten behoeve van de waterbeheersing, daterende uit omstreeks 1930. De muur is aangebracht op de kruin van 't Vaartje, aan de zuidelijke zijde. Omschrijving De keermuur bestaat uit een gewapend betonnen fundering en opbouw op de grens tussen de kavels en de dijkweg. De keermuur toont op het verweerde oppervlak sporen van de bekisting en heeft rechte zijden en een platte afdekking met afgeschuinde kanten. Hij volgt het rechte beloop van de weg en is ter hoogte van de ingangen der percelen onderbroken. Links en rechts van de doorbroken gedeelten maakt de muur een knik. De haakse gedeelten vertonen telkens twee verticale sponningen voor de schotbalken en eindigen in een afgeschuind gedeelte. De muur is hier en daar geheel of gedeeltelijk gedeeltelijk verwijderd. Ter hoogt van no. 36 is de muur volledig bewaard, inclusief de haakse gedeelten, bij no. 38 is hij op een deel van de haakse delen na weggebroken. Bij no. 42 is hij aanwezig, bij de nummmers 44 en 46 is hij gebruikt als omlijsting voor de verhoogde stoep. Bij no. 46A is hij aanwezig, bij no 48 verdwenen, bij no. 50 en 52 resteren alleen de haakse gedeelten. Bij no. 54 is hij geheel verdwenen, bij no. 56 ontbreekt een kleine hoek. Bij no. 58, 60, 62 en 64 is hij aanwezig, al zijn bij no. 62 de haakse delen verlaagd. Op no. 68 ontbreekt alleen een hoek, op no. 72 is bij het maken van een stoep alleen het linker deel met de doorgang bewaard gebleven. Daar eindigt de muur met een L-vormig gedeelte met schotbalksponningen ten behoeve van de doorgang en de straatweg. Waardering De keermuur is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een geografische en technische ontwikkeling; het heeft ensemblewaarden wegens de wijze van verkaveling/inrichting/voorzieningen en de relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid; het is van belang wegens bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521878
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Betonnen keermuur in Waspik

Voormalige leerlooierij

't Vaartje 58
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Voormalige LEERLOOIERIJ, thans opslagruimte uit de tweede helft van de negentiende eeuw met aan de rechter zijgevel een iets late..

Voormalige leerlooierij

't Vaartje 32A
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Voormalige LEERLOOIERIJ uit de tweede helft van de negentiende eeuw, opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant, aansluitend op ee..

Boerderij van het Langstraatse type, met topgevel bekroond door trappen en een pilaster; ramen met kleine roedenverdeling

't Vaartje 14
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Boerderij van het Langstraatse type, met topgevel bekroond door trappen en een pilaster; ramen met kleine roedenverdeling. Eind 18e of begin..

Woonhuis met schoenfabriek

't Vaartje 19
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Uit ca. 1870 daterend WOONHUIS (onderdeel I) van een schoenfabrikant, opgetrokken in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant; in ..

Complex Vaartje 19: tweelaags schoenfabriek

't Vaartje 19
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Tweelaags SCHOENFABRIEK, uit omstreeks 1920, in een tweede fase in 1936 naar achteren uitgebreid in dezelfde vormgeving. De naoor..

Kaart & Routeplanner

Route naar Betonnen keermuur in Waspik