Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige leerlooierij, thans opslagruimte in Waspik

Nijverheid Industrie

't Vaartje 9 a
5165NA Waspik (gemeente Waalwijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1875-1900


Beschrijving van Voormalige leerlooierij, thans opslagruimte

Inleiding Voormalige LEERLOOIERIJ, daterende uit het vierde kwart van de negentiende eeuw, opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant, thans opslagruimte. Omschrijving Drielaags looierij, opgetrokken uit baksteen en hout, met zadeldak, gedekt met oud-Hollandse pannen, voorzien van overstek en makelaars. Het gebouw telt 5 vakken. De lange voorgevel bestaat uit een in machinale baksteen opgetrokken basement met getoogde- raam- en deuropeningen en steekankers, waarboven twee bouwlagen met houten beschieting met ventilatieluiken met oud hang- en sluitwerk. Het linkerdeel is gewijzigd door het aanbrengen van een hoge dubbele inrijpoort. Het rechterdeel bestaat op de hoogte van de eerste etage deels uit baksteen. De bakstenen rechterzijgevel is gedeeltelijk opnieuw ingeboet en bezit nog een getoogd raam. In de top een rondraam en duivegaten met kepervormige afdekking. Op de nok een windwijzer met rund. De bakstenen linker zijgevel is deels gepleisterd en toont de sporen van verscheidene gedichte raam- en luikopeningen. De achtergevel heeft een bakstenen basement met gedichte ramen, waarboven een oorspronkelijk houten beschieting met een tweetal laadluiken. Ook aan deze zijde is de eerste etage deels in baksteen uitgevoerd. In het dakvlak een dakkapel met hijsrol. Tegen deze gevel een tweetal leiperen. Inwendig een beklinkerde vloer. Houten balklagen van moer- en kinderbinten, die aan de linkerzijde deels verwijderd zijn ten behoeve van de inrijdeuren. Op de etages muurstijlen en korbelen. Op de zolder eenvoudige driehoekspanten. Hier nog het originele houten hijswiel. De houten ramen van de gedichte muuropeningen zijn inwendig bewaard gebleven. Waardering De voormalige leerlooierij is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de leerlooierij in het algemeen; het heeft architectuurhistorische waarden voor de geschiedenis van de bouwtechniek; het is van belang wegens de gaafheid van het ex- en interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521877
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige leerlooierij, thans opslagruimte in Waspik

Huis met aan de achterzijde een topgevel en aan de voorzijde onder een schilddak een lijstgevel met ingezwenkte bovenhoeken. Ingang met kroonlijst op ..

't Vaartje 5
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Huis met aan de achterzijde een topgevel en aan de voorzijde onder een schilddak een lijstgevel met ingezwenkte bovenhoeken. Ingang met kroo..

Woonhuis met schoenfabriek

't Vaartje 19
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Uit ca. 1870 daterend WOONHUIS (onderdeel I) van een schoenfabrikant, opgetrokken in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant; in ..

Complex Vaartje 19: tweelaags schoenfabriek

't Vaartje 19
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Tweelaags SCHOENFABRIEK, uit omstreeks 1920, in een tweede fase in 1936 naar achteren uitgebreid in dezelfde vormgeving. De naoor..

Boerderij van het Langstraatse type, met topgevel bekroond door trappen en een pilaster; ramen met kleine roedenverdeling

't Vaartje 14
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Boerderij van het Langstraatse type, met topgevel bekroond door trappen en een pilaster; ramen met kleine roedenverdeling. Eind 18e of begin..

Huis onder schilddak en met lijstgevel waarvan de bovenhoeken ingezwenkt zijn. Ingang met kroonlijst op voluutvormige consoles. Acht- en zesdelige sch ..

't Vaartje 3
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Huis onder schilddak en met lijstgevel waarvan de bovenhoeken ingezwenkt zijn. Ingang met kroonlijst op voluutvormige consoles. Acht- en zes..

Kaart & Routeplanner