Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige spoorbrug, thans fietsbrug in Waalwijk

Weg En Waterwerk

Afwateringskanaal (bij)
5140AA Waalwijk
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1885 1885 ca. 1885


Beschrijving van Voormalige spoorbrug, thans fietsbrug

Inleiding Voormalige SPOORBRUG, thans in gebruik als fietsersbrug over het huidige afwateringskanaal 's-Hertogenbosch - Drongelen. Onderdeel van de niet meer in gebruik zijnde lijn Lage Zwaluwe - Den Bosch. Dit zogenaamde "Halve zolenlijntje" vormde een treinverbinding tussen diverse Langstraatdorpen. De brug werd omstreeks 1885 aangelegd en bij de bouw van de pijlers werd rekening met een dubbel spoor gehouden. Er is echter nooit meer dan een enkel spoor over de brug aangelegd. De brug was oorspronkelijk 800 meter lang en had aan de zuidkant een voetgangersbrug. In 1985 werd het geheel ingekort tot 150 meter. Omschrijving De vakwerkbrug bestaat uit N-liggers met rechte einden en horizontale bovenrandstaven van geklonken ijzer en een ondergrond van dicht tegen elkaar geplaatste balken. De rails zijn vervangen door een op de balken aangebrachte ondergrond ten gunste van het fietspad. De brug ligt op grote bakstenen pijlers met puntige uiteinden. Deze uiteinden zijn uitgevoerd in natuursteen. De bovenkanten van de pijlers zijn voorzien van natuurstenen afdekplaten. Waardering De spoorbrug is van algemeen belang. De brug heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische technische en landschappelijke ontwikkelingen, met name die van de ontwikkeling van de spoorverbinding in de Langstraat. De brug heeft architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek. De brug heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van de Langstraatlijn. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521876
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige spoorbrug, thans fietsbrug in Waalwijk

Gemeentelijk slachthuis

Jan de Rooijstraat 38
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding Het voormalige GEMEENTELIJK SLACHTHUIS uit 1928 is in functionalistische stijl gebouwd. Het bevindt zich op het industrieterrein ..

Kortgevelboerderij

Raadhuisstraat 135
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding KORTGEVELBOERDERIJ, met woonhuis en schuur onder één dak, volgens de jaartalankers daterend uit 1739. Gelegen in het Langstraa..

Boerderij van het langstraatse dwarsdeeltype, met topgevel

Van der Duinstraat 10
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Boerderij van het Langstraatse dwarsdeeltype, met topgevel, jaaranker 1821.

Dye Sprancke

Oudestraat 86
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Gesloten standerdmolen uit 1811. Gerestaureerd.

R.K. Kerk van de H. Johannes de Doper

Hoofdstraat 36
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding De neogotische R.K. Kerk van de H. JOHANNES DE DOPER werd gebouwd tussen 1912 en 1913 naar ontwerp van architect C.F. van Hoof in..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige spoorbrug, thans fietsbrug in Waalwijk