Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele sluisbrug in Sprang

Weg En Waterwerk

Kruising Wendelnesseweg (bij)
5140AA Sprang (gemeente Waalwijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Dubbele sluisbrug

Inleiding Dubbele SLUISBRUG over het Zuiderafwateringskanaal, ca. 1900, bij de aanleg hiervan (1887-1900) opgetrokken in ambachtelijk-traditionele vormen. Hierin verwerkt zijn tevens een duiker voor de onderdoorgeleiding van de van de Capelse haven afkomstige vaart en twee vergaarbekkkens met uitwateringsopeningen met schotdeuren. Bij de sluisbrug horen tevens een klein bruggedeelte over een zuidelijk gelegen parallelvaart van het zuiderafwateringskanaal die hierin kan worden afgewaterd, een bijzonder ijzeren hekwerk en enkele ijzeren draaiwielen aan zowel de Schoolstraat als de Wendelnesseweg-Oost om via stangen de schotdeuren handmatig te bedienen. Omschrijving De dubbele sluisbrug is gelegen op de kruising van het Zuiderafwateringskanaal met de Wendelnesseweg Oost en de Schoolstraat. De afwatering van de voormalige Cappelse haven is via een duiker onder het kanaal geleid. Het bruggedeelte bestaat uit een later aangebrachte betonnen afdekplaat met een geasfalteerd wegdek. De sluisbrug is opgebouwd met machinale baksteen, gemetseld in kruisverband en verstevigd met hardstenen afdekplaten en waterkozijnen met slagstijlen en bovenaanslag. Naast het noordelijke waterkozijn zijn twee peilstokken aangebracht. Achter elk van de waterkozijnen is een met planken overdekt vergaarbekken aangebracht dat is afgesloten met een houten schot. Dit kan bediend worden door een ijzeren stang met draaiwiel. Slechts het zuidelijke bedieningsmechanisme is nog intact. Op de sluisbrug staat aan beide zijden een groot ijzeren hekwerk van circa 1 meter hoogte dat bestaat uit gewalste ijzeren staven die geklonken en met bouten vastgezet zijn. In het hekwerk is een X-vormig windverband aangebracht. Op elke hoek van de sluisbrug heeft het hekwerk een kwartronde insnoering. Aan de Schoolstraat en aan de Wendelnesseweg-oost bevinden zich tevens twee ijzeren draaiwielen voor de afwatering van een parallel lopende sloot. Het oorspronkelijke pompmechanisme dat zich aan de noordkant bevond, is vervangen. Waardering De sluisbrug is van algemeen belang. De sluisbrug heeft cultuurhistorische waarden als een bijzondere uitdrukking van de geografische en landschappelijke ontwikkeling van de Hoge Vaart met het daaromheen gelegen gebied in relatie met de kanalisatie van de Bergse Maas en de daarmee verband houdende aanleg van het Zuiderafwateringskanaal. De sluisbrug is als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling van architectuurhistorisch belang. De sluisbrug heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het vaarten- en kanalenstelsel dat diende voor de afwatering van de Bergse Maas en de laaggelegen polders via onder meer de Hoge Vaart en het Zuiderafwateringskanaal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521875
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele sluisbrug in Sprang

Gaaf bewaard herenhuis met koetshuis, in het jaar 1866 opgetrokken in traditionele vormen

Wendelnesseweg-Oost 106
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Gaaf bewaard HERENHUIS met KOETSHUIS, in het jaar 1866 opgetrokken in traditionele vormen. Het ruime pand is gelegen aan de oostz..

Complex Hoofdstraat: herenhuis

Hoofdstraat 68
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Het eclectische HERENHUIS werd gebouwd in 1847 in opdracht van G. Quirijns. Enkele gevelornamenten zijn beschadigd. Het huis staa..

Complex Hoofdstraat: leerlooierij

Hoofdstraat 70
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding De voormalige LEERLOOIERIJ werd in 1847 gebouwd in opdracht van G. Quirijns. In de loop van de tijd zijn er diverse deur- en raam..

Woonhuis is gebouwd in neoclassicistische trant

Hoofdstraat 37
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Het WOONHUIS is gebouwd in 1851 in neoclassicistische trant, in opdracht van R. Middelkoop. Het pand is heden in gebruik als wink..

Nederlands hervormde kerk

Hoofdstraat 25
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Ned. Herv. Kerk. Zaalkerk op langwerpig achtkante plattegrond, door pilasters versterkt en met een traptoren aan de zuidzijde en een houten ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbele sluisbrug in Sprang