Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rijtje arbeiderswoningen in Waalwijk

Woonhuis

Hooisteeg 2
5141KH Waalwijk
Noord Brabant

Bouwjaar: rond 1900
Architect: C.J. Marks

(1 recensie)

Beschrijving van Rijtje arbeiderswoningen

Inleiding Rijtje ARBEIDERSWONINGEN, plaatselijk 'damwoningen' genoemd, gebouwd voor de huisvesting van arbeiders en schoenmakers. De huizen staan op de oorspronkelijke achterterreinen van de fabrikantenvilla's aan de Grotestraat, aan de Hooisteeg die tussen Grotestraat en Winterdijk loopt, oplopend in hoogte naar de Winterdijk toe. Omschrijving Rij éénlaags woningen, op een rechthoekige plattegrond onder doorlopend zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de steeg loopt. De huizen zijn uitgevoerd in handgevormde baksteen met een tandlijst en een gepleisterde plint aan de voorzijde, het dak is gedekt met oud-Hollandse pannen. Elke woning is drie traveeën breed en heeft een opgeklampte deur met aan weerszijden getoogd zesruits schuifraam. Boven de deuren is in het dakvlak een houten dakkapel met dubbel raam en plat dak geplaatst. De kopse gevel van Hooisteeg 10 is gepleisterd en heeft een vierruits raam in de top. De achtergevel heeft verschillende dichtgezette raam- en deuropeningen. Waardering De huizen zijn van algemeen belang. De huizen zijn van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling waarbij de groepsgewijze huisvesting van arbeiders in de onmiddellijke nabijheid van de fabriek steeds belangrijker werd. De huizen zijn een inmiddels uiterst zeldzaam voorbeeld van het bouwtype. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521873
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Rijtje arbeiderswoningen
3
Recensie door: ()
Uit mijn onderzoek naar werkmanswoningen in Waalwijk blijkt dat deze in Waalwijk, op een enkele uitzondering na, niet door fabrikanten zijn gebouwd. Het waren juist middenstanders die op deze wijze een bijverdienste hadden. Onderhavig rijtje woningen is gebouwd door een bakker, Van Bavel. Zijn achtertuin die grensde aan de Hooisteeg was een prachtige lokatie voor dit soort huisjes. Zijn huis en bakkerij had beslist niet de allure van een bakkerswoning.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rijtje arbeiderswoningen in Waalwijk

Woonhuis

Raadhuisplein 5
Waalwijk
Inleiding Voormalig WOONHUIS uit 1953, later omgebouwd tot politiekantoor, thans in gebruik als gemeentearchief. Door een muur met ezelsrug..

Woningen

Raadhuisplein 6
Waalwijk
Inleiding Woningen, in aansluiting op het hoekpand met winkel (Grotestraat). Gebouwd in 1941. Op de begane grond gedeeltelijk ook in gebrui..

raadhuis

Raadhuisplein 2
Waalwijk
Inleiding RAADHUIS, gebouwd in 1932. Uitgebreid in 1986, in een stijl die aansluit bij het reeds bestaande gedeelte. Alleen het gedeelte ui..

Lantaarn

Raadhuisplein 2
Waalwijk
Inleiding LANTAARN, in de as van de Stationsstraat geplaatst. Omschrijving Bakstenen vierkante pijler, obeliskvormig, op een bredere voe..

Slangtoren met garage

Raadhuisplein 2
Waalwijk
Inleiding BRANDSLANGTOREN met GARAGE, schuin achter het raadhuis gelegen, bij de dienstwoning Raadhuisplein 3. Gebouwd voor de brandweer al..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rijtje arbeiderswoningen in Waalwijk

Foto's (1)