Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige leerlooierij in Waspik

Nijverheid Industrie

't Vaartje 32 A
5165NB Waspik (gemeente Waalwijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Voormalige leerlooierij

Inleiding Voormalige LEERLOOIERIJ uit de tweede helft van de negentiende eeuw, opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant, aansluitend op een ten westen gesitueerd woonhuis dat buiten de bescherming valt. Thans in gebruik als opslagplaats. Omschrijving De looierij heeft drie bouwlagen en bestaat uit een onderbouw in gele IJsselsteen, waarop een houten opbouw onder een zadeldak met overstek, gedekt met oud-Hollandse pannen. In de voorgevel een openslaande deur met roederamen en rechts een zestienruits raam. Erboven een gedeeltelijk vernieuwd, geteerd houten beschot met de originele ventilatieluiken met beslag. De linker zijgevel heeft beneden drie zestienruits ramen. Erboven houten beschot twee hijsdeuren, op de verdieping geflankeerd door halfronde ramen. Overstek met windveren en houten toppinakel. De achtergevel heeft een ondergevel, die gepleisterd is na de afbraak van een aanbouw. Op de begane grond een roederaam en deur. De verdieping heeft vernieuwde rabatdelen. Inwendig telt het gebouw twee travee├źn. De benedenruimte heeft een moerbalk en lichte kinderbalklaag. De lage voormalige droogruimten hebben een houtskelet met beschieting en een kap met driehoekspant met gespijkerde verbindingen. Op de verdieping is zichtbaar dat de stenen topgevel met vlechtingen later is gebouwd op de zijgevel van het ten westen aansluitende woonhuis. Waardering Het gebouw is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling en als bijzondere uitdrukking van de technische en typologische ontwikkeling van de leerlooierij in het algemeen; het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de bouwtechniek; ensemblewaarden: het is van belang vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid; het object is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521870
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige leerlooierij in Waspik

Boerderij van het Langstraatse type, met topgevel bekroond door trappen en een pilaster; ramen met kleine roedenverdeling

't Vaartje 14
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Boerderij van het Langstraatse type, met topgevel bekroond door trappen en een pilaster; ramen met kleine roedenverdeling. Eind 18e of begin..

Woonhuis met schoenfabriek

't Vaartje 19
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Uit ca. 1870 daterend WOONHUIS (onderdeel I) van een schoenfabrikant, opgetrokken in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant; in ..

Complex Vaartje 19: tweelaags schoenfabriek

't Vaartje 19
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Tweelaags SCHOENFABRIEK, uit omstreeks 1920, in een tweede fase in 1936 naar achteren uitgebreid in dezelfde vormgeving. De naoor..

Voormalige leerlooierij, thans opslagruimte

't Vaartje 9a
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Voormalige LEERLOOIERIJ, daterende uit het vierde kwart van de negentiende eeuw, opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant, thans..

Betonnen keermuur

t. Vaartje (bij)
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Het object bestaat uit een voorheen doorlopende, thans in verschillende delen bewaard gebleven betonnen KEERMUUR ten behoeve van ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige leerlooierij in Waspik