Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gaaf bewaard herenhuis met koetshuis, in het jaar 1866 opgetrokken in traditionele vormen in Sprang Capelle

Woonhuis

Wendelnesseweg-Oost 106
5161ZC Sprang Capelle (gemeente Waalwijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1866


Beschrijving van Gaaf bewaard herenhuis met koetshuis, in het jaar 1866 opgetrokken in traditionele vormen

Inleiding Gaaf bewaard HERENHUIS met KOETSHUIS, in het jaar 1866 opgetrokken in traditionele vormen. Het ruime pand is gelegen aan de oostzijdse van de eertijds gedempte haven van Capelle. Deze is in 1996 en 1997 weer uitgegraven. Omschrijving Onderkelderd tweelaags herenhuis van vijf traveeën met koetshuis aan rechterzijde. Het pand heeft een rechthoekige grondslag en is op een hardstenen sokkel en met een hardstenen plint opgetrokken. De gevels zijn van machinale baksteen, gemetseld in kruisverband. Het schilddak is gedekt met overwegend zwarte Hollandse pannen en heeft op elke hoek een gemetselde schoorsteen. Op de begane grond heeft het pand smeedijzeren hoekhekjes met spiralen en rozetten. De symmetrisch geplaatste vensters hebben ronde schouders en zijn voorzien van zesruits schuiframen. De vensters hebben verder een geprofileerde omlijstin en hardstenen onderdorpels. Vleugeldeur met kuifversiering; gietijzeren levensboom in het bovenlicht. Kroonlijst op bewerkte voluutvormige consoles. In de zijgevels zijn de ijzeren steekankers van de verdiepingsbalklaag aangebracht. Aan de achterzijde is in 1996 een serre aangebracht; deze valt buiten de van rijkswege geldende bescherming. Inwendig is in het pand nog zeer veel van de oude indeling en ornamentiek bewaard gebleven. Het woongedeelte wordt in tweeën gedeeld door de brede centrale gang die over de diepte van de hele woning loopt. Links bevinden zich twee kamers ensuite met fraaie marmeren schouwen en sierlijk bewerkte stucplafonds. In de achterkamer is een waarschijnlijk laat-negentiende-eeuwse stalen kluis met dubbele deur ingemetseld. Deze is indertijd vervaardigd door de fabrieken R. Timmermans te 's-Hertogenbosch. In de keuken is met name de stookplaats met rookhok nog bijzonder. Het éénlaags koetshuis is, iets terugliggend, tegen de rechterzijde van het woonhuis gelegen en daar intern ook mee verbonden. Het heeft gemetselde gevels en een schilddak met Hollandse pannen. Opvallend grote inrijpoort met bovenlicht en ronde schouders. Stucwerk omlijsting met kuifversiering met jaartal 1866 daarop geschilderd. Het koetshuis bezit intern nog de vergaarbak voor drinkwater en een koperen kookketel. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang. Het woonhuis is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de huisvesting en inrichting van de gegoede burgerij in de tweede helft van de negentiende eeuw. Het woonhuis is van algemeen architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere ornamentiek. Het object is van algemeen belang vanwege de architectonische gaafheid van ex- en interieur. Het object is van algemeen belang vanwege de bouwtechnische zeldzaamheid van het geheel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521868
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gaaf bewaard herenhuis met koetshuis, in het jaar 1866 opgetrokken in traditionele vormen in Sprang Capelle

Complex Hoofdstraat: herenhuis

Hoofdstraat 68
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Het eclectische HERENHUIS werd gebouwd in 1847 in opdracht van G. Quirijns. Enkele gevelornamenten zijn beschadigd. Het huis staa..

Complex Hoofdstraat: leerlooierij

Hoofdstraat 70
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding De voormalige LEERLOOIERIJ werd in 1847 gebouwd in opdracht van G. Quirijns. In de loop van de tijd zijn er diverse deur- en raam..

Woonhuis is gebouwd in neoclassicistische trant

Hoofdstraat 37
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Het WOONHUIS is gebouwd in 1851 in neoclassicistische trant, in opdracht van R. Middelkoop. Het pand is heden in gebruik als wink..

Dubbele sluisbrug

Kruising Wendelnesseweg (bij)
Sprang (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Dubbele SLUISBRUG over het Zuiderafwateringskanaal, ca. 1900, bij de aanleg hiervan (1887-1900) opgetrokken in ambachtelijk-tradi..

Nederlands hervormde kerk

Hoofdstraat 25
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Ned. Herv. Kerk. Zaalkerk op langwerpig achtkante plattegrond, door pilasters versterkt en met een traptoren aan de zuidzijde en een houten ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gaaf bewaard herenhuis met koetshuis, in het jaar 1866 opgetrokken in traditionele vormen in Sprang Capelle