Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pakhuis in Waalwijk

Gebouw

Winterdijk 41
5141KE Waalwijk
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1890 1890 ca. 1890


Beschrijving van Pakhuis

Inleiding PAKHUIS, gebouwd omstreeks 1890 in een eenvoudige traditionele stijl. De voorzijde ligt aan het achterterrein van het postkantoor aan de Grotestraat. De achterzijde grenst aan de Winterdijk. Omschrijving Drielaags pand, uitgevoerd in handgevormde baksteen. Op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak met overstek aan de voorzijde en windveer, gedekt met verbeterde Hollandse pannen. De korte voorgevel heeft op de begane grond een rechthoekige poort, erboven twee getoogde poorten. Aan weerszijden van de bovenste poort twee kleine raampjes. In de top een hijsinrichting. Links van de poort op de begane grond een kleine poort. De linkerzijgevel is nagenoeg blind. Hoog in de gevel zijn kleine raampjes geplaatst, ertussen steekankers. Op de achtergevel zijn restanten van geschilderde opschriften "Handel in huiden, schors en leder Jacq. van Riel" nog vaag leesbaar. Waardering Het pand is van algemeen belang. Het pand is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het exterieur is gaaf bewaard gebleven en is zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521862
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pakhuis in Waalwijk

Postkantoor met directeurswoning

Grotestraat 289
Waalwijk
Inleiding POSTKANTOOR met directeursWONING, gebouwd in 1906 naar een ontwerp van D.E.C. Knuttel met elementen van neorenaissance. Het gebou..

Rijtje arbeiderswoningen

Hooisteeg 2
Waalwijk
Inleiding Rijtje ARBEIDERSWONINGEN, plaatselijk 'damwoningen' genoemd, gebouwd voor de huisvesting van arbeiders en schoenmakers. De huizen..

Dienstwoning

Raadhuisplein 3
Waalwijk
Inleiding In het verlengde van de onderdoorgang, schuin achter het raadhuis, ligt een kleine DIENSTWONING. Omschrijving Eénlaags bakst..

Woonhuis

Raadhuisplein 5
Waalwijk
Inleiding Voormalig WOONHUIS uit 1953, later omgebouwd tot politiekantoor, thans in gebruik als gemeentearchief. Door een muur met ezelsrug..

Woningen

Raadhuisplein 6
Waalwijk
Inleiding Woningen, in aansluiting op het hoekpand met winkel (Grotestraat). Gebouwd in 1941. Op de begane grond gedeeltelijk ook in gebrui..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pakhuis in Waalwijk

Foto's (1)